Smakkk! Den knyttede næve ramte ham lige i ansigtet.

»Det er et levende helvede på jord. Vi er jo magtesløse.«

Selv har den 19-årige tidligere lukke-ansvarlige i Fakta i den lille stationsby Bording i Midtjylland ikke mod på at fortælle om overfaldet fra beboeren fra det nærliggende Udrejsecenter Kærshovedgård.

Hans tidligere chef, Fakta-bestyrer i Bording de seneste fire år René Hagelskjær på 39 år, sætter derimod gerne ord på overfaldet og naboskabet til centret.

René Hagelskjær er Fakta-bestyrer i den midtjyske stationsby Bording.
René Hagelskjær er Fakta-bestyrer i den midtjyske stationsby Bording. Foto: Kasper Riising
Vis mere

Siden regeringen med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i spidsen i foråret 2016 tog det tidligere statsfængsel Kærshovedgård i brug som udrejsecenter, har Fakta-butikken haft gentagne problemer med en del af beboerne fra centret, som stjæler fra butikken og skaber utryghed, fortæller René Hagelskjær.

Den 15. oktober sidste år eskalerede det.

»Den lukke-ansvarlige var i butikken med en ungarbejder. Man er aldrig alene i butikken. Beboeren fra Kærshovedgård kom ind i butikken omkring klokken 17.30. Han opførte sig underligt, og på et tidspunkt satte han sig på gulvet mellem kasserne. Den lukke-ansvarlige bad ham om at forlade butikken. Det ville han ikke, og min medarbejder ringede derfor til politiet. Mens han har politiet i røret, slog beboeren ud efter ham, men ramte ham ikke,« siger René Hagelskjær og tilføjer:

»Så fik politiet fart på. Da politiet ankom, slog beboeren igen ud efter min medarbejder - og ramte. Politiet greb gerningsmanden på fersk gerning.«

Se video med politiets 85 sigtelser mod Kærshovedgård-beboere her

Den på det tidspunkt 37-årige gerningsmand blev i november 2017 idømt fem måneders fængsel og udvisning af Danmark med indrejseforbud i seks år. Det oplyser Midt- og Vestjyllands Politi til B.T.

Den lukkeansvarlige var sygemeldt i 14 dage. Jobbet var midlertidigt, men han vendte aldrig tilbage, konstaterer René Hagelskjær.

I dag har butikken fået installeret overfaldsalarm og øget videovervågningen. Alligevel fortsætter tyverierne fra butikken.

»Det er vigtigt at få sagt, at det ikke er dem alle sammen, der er nogle banditter. Men problemet er jo, at nogle af beboerne på Kærshovedgård er fuldstændig ligeglade. Hvis man er dømt til udvisning, har det jo ingen konsekvens, at man bliver taget for butikstyveri. De har jo ikke noget at miste,« siger René Hagelskjær.

Beboerne på Kærshovedgård har som udgangspunkt ingen indtægt og må ikke tage arbejde i Danmark. De får mad i Kærshovedgårds kantine på fastsatte tidspunkter morgen, middag og aften. De må ikke tilberede mad på deres cirka 12 kvadratmeter store værelser, som de som udgangspunkt deler to og to.

Beboere på Kærshovedgård, som selv medvirker til deres egen hjemsendelse fra Danmark, kan få udbetalt lommepenge på op til 402 kroner hver 14. dag. Det svarer til knap 29 kroner om dagen. For hovedparten af beboerne på Kærshovedgård gælder det dog, at de netop ikke ønsker at medvirke til deres egen udsendelse af Danmark, og derfor modtager de ikke lommepenge.

René Hagelskjær kan ikke sætte et præcist tal på, hvor mange butikstyverier der bliver begået af Kærshovedgård-beboere. Men hans bedste skøn er, at beboere fra centret gennemsnitligt stjæler fra butikken en-to gange om ugen. Hovedsageligt vin og øl.

»Det er langtfra alle, vi får taget på fersk gerning. Og det er os, der har bevisbyrden. Det kan jo godt være, at jeg kan se på videoovervågningen, at der kommer en ind i butikken tomhændet, og at han går ud af butikken med en bærepose, men jeg kan jo ikke bevise, hvad han har puttet ned i posen,« siger han.

En fredag eftermiddag i august var en beboer fra Kærshovedgård på vej ud af butikken med lommerne fyldte.

»Jeg fulgte ham rundt i butikken og så, at han tog nogle mælkesnitter i køledisken, og da han var gået forbi kasselinjen og var på vej ud ad døren, stoppede jeg ham. Han viste mig mælkesnitterne i lommerne. Jeg tog ham med ind på kontoret, men idet jeg rakte ud efter en telefon for at ringe til politiet, stak han af.«

Den efterfølgende mandag gik den selv samme butikstyv ind i Fakta igen.

»Han skal have nogle cigaretter. Så spørger jeg ham, om han ikke skal huske at betale for de mælkesnitter, han tog. Han råber op og tager nogle varer og kaster efter mig. Han rammer heldigvis ikke. Episoden anmeldte jeg til politiet,« siger René Hagelskjær.

Selv om René Hagelskjær er en solidt bygget mand med en kampvægt på 125 kilo fordelt på 190 centimeter, tager han sig selv i at kigge sig over skulderen, når han tager toget hjem til Ikast fra Bording Station.

»Der står nogle gange en gruppe beboere fra Kærshovedgård på stationen og råber efter mig. Det sker, at jeg genkender en af dem som butikstyv, og så er jeg altså lidt ekstra oppe på mærkerne. Det er træls, at det skal være sådan.«

Tanken om at finde en anden butik at blive bestyrer for har gnavet i ham mere end en gang. Men hver gang har han verfet den væk.

»Butikken er mit andet hjem. Jeg er der 50-60 timer om ugen. De skal fandeme ikke bestemme, om jeg skal være her eller ej. Så bliver jeg sgu lidt trodsig: De skal sgu ikke få mig ned med nakken,« siger han og retter sin harme mod Christiansborg.

»Vi har bare fået trukket Kærshovedgård ned over hovedet her i Bording. Politikerne er ligeglade med os, der har vores hverdag her. Politiet gør, hvad de kan,« siger han og tilføjer:

»Men det hjælper jo ikke os, at Støjberg (udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, red.) har besøgt centret flere gange og snakker og snakker. Det virker ærligt talt ikke, som om hun tænker på, at hendes beslutning om at gøre Kærshovedgård til udrejsecenter går ud over René nede i Fakta. Det, synes jeg, er pisseirriterende, for at sige det rent ud.«