Få børn har fået influenzavaccinationen, og det er tredje år i træk, at tilslutningen blandt de to- til seksårige er lav. 

Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse, hvor man samtidig erkender, at tilslutningen er lavere end forventet. 

»Derfor vil vi undersøge, hvad der har haft betydning for forældrenes fravalg, for eksempel om tilbuddet har været tilgængeligt nok, så vi kan tage bestik af, om det skal være et tilbud fremadrettet,« siger enhedschef og overlæge Kirstine Moll Harboe.

Cirka 55.000 børn mellem to og seks år har fået vaccinen i efterårets vaccinationsprogram. Det svarer til 16 procent af børnene i aldersgruppen. 

Influenzavaccinen blev første gang givet til de små i 2021 på grund af coronavaccinen. 

Ifølge tallene, tyder det således ikke på, at der er mange forældre, der siden har takket ja tak til tilbuddet. 

Over for TV 2 Nyheder, siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet og som i mange år har forsket i influenza, at det er »på tide, at myndighederne ser realiteterne i øjnene,« når det kommer til den lave tilslutning.  

»Det er gammelt lærebogsstof indenfor vaccinologi – man kan ikke sælge en vaccine, som der ikke er efterspørgsel efter i befolkningen. Jeg føler lidt, at man forsøger at stoppe en vaccine ned i halsen på folk, som reelt ikke ønsker den,« lyder kritikken blandt andet.