Der er tilbagegang i økonomien blandt de 20 lande, som bruger euroen.
Netop offentliggjorte tal viser nemlig, at BNP i eurozonen skrumpede med -0,1 pct. i tredje kvartal.
Selvom vi i Danmark ikke bruger euroen, så er nyheden »brandærgerlig« for danskerne. Det mener Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank:
»Det er brandærgerligt set med danske briller. Mere end 50 pct. af den danske eksport går til den europæiske økonomi og beskæftiger op mod en halv million danske arbejdspladser. Opbremsning og en skrumpende europæiske økonomi kan ramme den danske eksport og danske arbejdspladser.«
Den europæiske økonomi har ellers holdt stand i en tid, hvor udfordringerne har været mange. Stigende renter, buldrende inflation og økonomisk usikkerhed lader dog til at indhente økonomien, påpeger cheføkonomen.
Også i Dansk Erhverv påpeger seniorøkonom Kristian Skriver, at det negative BNP-tal er dårligt nyt for danskerne. Han konstaterer, at nogle EU-lande oplever vækst, mens andre trækker ned. Danskernes største eksportmarkeder trækker dog ned.
»Det er drønærgerligt set med de danske briller,« påpeger Kristian Skriver.
Økonomien i Europas største land, Tyskland, har allerede slået bak, og tyskerne befinder sig i en recession, fordi landet har oplevet en negativ BNP-udvikling to kvartaler i træk.
På den positive side, så har inflationen slået bak i eurozonen, og den lander på 2,9 pct. i oktober mod 4,3 pct. fra måneden før. Hvad det betyder, kan du læse mere om her.
»Den negative BNP-vækst er ingen katastrofe, men det er bekymrende, fordi det kommer ovenpå lang tid med stort set ingen vækst i euroområdet,« bemærker Kristian Skriver.
I 2022 var Danmarks eksport til landene i EU27 850 mia. kr.
Læs også: Aktiedarling kastet ud i ny nedtur: 'Det giver bange anelse
Læs også: Fremhæver håbløse aktieudsigter: 'Stemningen er på frysepunktet'