Debatten om grænsen for fri abort har bølget frem og tilbage i lang tid.

Flere partier – herunder Venstre og Socialdemokratiet – har igen og igen sagt, at de venter på Etisk Råds anbefaling. Nu er den kommet.

Et flertal i rådet anbefaler politikerne at hæve grænsen for fri abort fra udgangen af 12. graviditetsuge til udgangen af 18. graviditetsuge.

»Ved 18. uge giver man kvinderne mest mulighed for selv at bestemme, og der er god afstand til 22. uge, hvor fosteret kan leve,« siger Etisk Råds formand, Leif Vestergaard Pedersen.

Et mindretal i rådet ønsker at hæve grænsen til 15. graviditetsuge, mens et andet mindretal ønsker at bevare den nuværende grænse ved 12. uge.

»Diskussionen har handlet om, hvornår vi skal tillægge fosterets ønske om at leve værdi,« siger Leif Vestergaard Pedersen. 

En af dem, der vil fastholde den nuværende grænse ved 12. uge, er læge Ida Donkin:

»Det primære for mig er hensynet til fosteret. Det vækker noget i mig,« siger hun.

Så det handler om, at fosteret bliver større og får negle på fingrene og så videre?

»Det handler om de bløde værdier, jeg har lidt svært ved at sætte ord på. Hvordan vi værdsætter de liv, der er ved at blive til noget,« siger hun og henviser til, at kvinder i dag har mulighed for at få særlig tilladelse til senabort efter 12. graviditetsuge af regionernes abortsamråd.

Læge Ida Donkin, medlem af Etisk Råd, der tirsdag er kommet sin anbefaling til at rykke på grænsen for fri abort.
Læge Ida Donkin, medlem af Etisk Råd, der tirsdag er kommet sin anbefaling til at rykke på grænsen for fri abort. Foto: Celina Dahl
Vis mere

Sundhedsminister fra Venstre Sophie Løhde vil nu invitere partierne til forhandlinger i løbet af efteråret.

»I regeringen har vi ikke lagt os fast på en eventuel ny ugegrænse, men vi er åbne over for at drøfte spørgsmålet,« siger sundhedsministeren.

»Opgaven politisk er nu at drøfte anbefalingerne grundigt, og i regeringen lægger vi stor vægt på, at ændringer både skal være langtidsholdbare og have opbakning fra et bredt flertal i Folketinget,« siger hun.

Hør B.T.s politiske kommentator, Joachim B. Olsen, diskuterer abortgrænsen med Sex og Samfunds generalsekretær, Majbrit Berlau, i den politiske podcast Slottet og Sumpen: