Stress, hovedpine og indlæringsproblemer hos dine børn.

Det kan godt være, du har været generet af larmen fra unge og deres Soundbokse i sommervarmen. Men de her aalborgensiske boligområder oplever konstant trafikstøj, og det har konsekvenser.

Aalborg har en af de mest belastede motorvejsstrækninger i Danmark, når det gælder støjbelastning af boliger. Det hænger sammen med, at E45 i Aalborg-Nørresundby-området er én af de få motorveje, der løber direkte igennem et større bysamfund.

Det giver i alt 3.767 støjbelastede boliger i Aalborg. Men hvor skal du ikke bo, hvis du er glad for ro? Det giver vi et bud på her:

Østre Strandvej, Nørresundby

Øster Strandvej ligger lige ved indgangen til Limfjordstunnelen på den nordlige side. I september satte antallet af biler i tunnelen rekord. Her kørte i døgnet godt 85.000 biler i gennemsnit igennem tunnelen, ifølge Vejdirektoratet.

Og det kommer til udtryk i støjbelastningen på Østre Havnegade. Langt størstedelen af boligerne i området har en støjbelastning på mellem 55 dB og 65 dB. Det svarer cirka til støjen fra en normal samtale.

Men en mindre del af boligerne oplever en støjbelastning på 65-75 decibel, hvilket svarer til støjen fra fortovet på en stærkt trafikeret bygade. Derfor havde beboerne håbet på en ny støjskærm, men det er ikke blevet prioriteret i infrastrukturaftalen for 2022-2035.

Thomas Kingos Vej/Wesselvej

Der kører 90.000 biler i døgnet forbi på E45 ved Thomas Kingos Vej og Wesselvej, der ligger på hver sin side af E45 i Aalborg Øst.

De er kun adskilt fra nødsporet på motorvejen med en støvvæg, der blev bygget i 1992, hvor kun 30.000 biler forbipasserede de to veje i døgnet.

Støjkort for Aalborg. Den helt store synder er E45, som er én af de eneste i landet, der løber igennem et større byområde. Foto: Vejdirektoratet
Støjkort for Aalborg. Den helt store synder er E45, som er én af de eneste i landet, der løber igennem et større byområde. Foto: Vejdirektoratet
Vis mere

De to veje er med det stigende antal biler blevet nogle af de mest støjbelastede i byen. Her oplever beboerne en støjbelastning på 60-75 dB. Det svarer til at drikke morgenkaffe på terrassen med en tændt hårtørrer. Også her har borgerne håbet på en støjskærm, der skal hjælpe på trafikstøjen, men den er ikke blevet prioriteret.


Esbjergparken

I Esbjergparken i Aalborg Øst er de også plaget af den konstante trafikstøj, og som med de øvrige områder på listen er det igen E45, der er synderen.

Langt de fleste boliger i området oplever en støjbelastning på 60-65 dB.

Men for en mindre del af boligerne er der en støjpåvirkning på 65-70 dB.


Bavnevangen/Godske Lindenovs Vej

I Gug ligger der mange boliger i umiddelbar nærhed af E45. Bavnevangen adskiller sig dog fra de andre områder ved, at en stor del af boligerne oplever en høj støjbelastning. For facader, der vender ud mod motorvejen, er støjniveauet på 71 dB.

Men også nord for Bavnevangen er den gal. For de 133 rækkehuse, der er på Godske Lindenovs Vej, oplever også en høj støjbelastning. Desuden ligger en mindre del af boligerne på et støjniveau over 75 dB.

Der er dog gode nyheder, hvis du bor i området og er træt af støjen fra motorvejen. Der er nemlig afsat penge til støjskærme langs lige præcis den del af motorvejen. Arbejdet forventes påbegyndt i 2022.


Dall og Dall Villaby

Indtil slutningen af 2011 var hastighedsbegrænsningen på E45 ved Dall og Dall Villaby på 110 kilometer i timen. Men det var en af fire strækninger, hvor hastigheden af den daværende regering blev øget til 130 kilometer i timen.

Og hastighed er en faktor, når det kommer til, hvor høj støjen fra de nærliggende veje er. Derfor er den øgede hastighed med til at gøre området syd for Aalborg til et af de mest støjbelastede.

På den baggrund havde borgerne i området håbet, de blev tilgodeset, da der skulle laves en infrastrukturaftale om blandt andet støjskærme. Men også i Dall må de spejde langt – eller i hvert fald til Gug – efter støjskærme.

Og det kan altså give god mening at skele til, hvor høj støjen er, inden du finder en bolig. Støjen kan nemlig give både stress, hovedpine, og indlæringsproblemer hos børn.

Desuden kan støj være med til at forstyrre muligheden for at hvile og koble af, og det kan forstyrre søvnen, hvis man er generet af vejstøj om natten.

Et forsigtigt skøn ifølge Miljøstyrelsen er, at 200-500 danskere årligt dør for tidligt af hjertesygdom og forhøjet blodtryk som følge af vejstøj.