Danmark bliver igen omtalt negativt i udenlandske medier, efter den dansk-iranske kunstner Firoozeh Bazrafkan lørdag har ødelagt Koranen offentligt.

På en 16 minutter lang video fjerner Bazrafkan sider fra Koranen, krøller dem sammen og river dem på et rivejern. Efterfølgende smider hun dem i en grøn urne på jorden. Videoen er optaget foran Irans ambassade. 

Kunstneren fortsætter i videoen, indtil der ikke er flere sider tilbage.

Demonstration i Istanbul mod afbrændinger af koranen
Demonstration i Istanbul mod afbrændinger af koranen Foto: Sedat Suna/EPA/Ritzau Scanpix
Vis mere

Medier i adskillige muslimske lande, herunder Indonesien og Malaysia, har omtalt Firoozeh Bazrafkans demonstration. Også det engelsksprogede medie Iran International omtaler hændelsen. I Tyrkiet har ikke mindre end 30 medier bragt et nyhedstelegram om episoden, ligesom videoen spredes på sociale medier.

Bazrafkans demonstration var 'en kommentar til det iranske styres krav om respekt for Koranen,' skriver hun i en pressemeddelelse på sin hjemmeside, hvor hun også har delt videoen. Hun kalder hændelsen en 'kunst-performance'. 

Kunstnerens happening kommer, efter udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) 30. juni udtalte til DR, at regeringen skal 'finde et juridisk værktøj' til at forhindre koranafbrændinger foran ambassader i Danmark.

Blandt andet Iran har protesteret til Danmark mod 'vanhelligelse af Koranen', efter kopier af bogen flere gange er blevet brændt af i Danmark og Sverige.

Firoozeh Bazrafkan har ikke ønsket at kommentere yderligere til B.T., men i sin pressemeddelelse skriver hun, at 'det iranske styres krav om respekt for Koranen' er et udtryk for 'dobbeltmoral':

'Styret viser nemlig ingen respekt for kvinders rettigheder og hævder, at netop Koranen berettiger styrets undertrykkelse af millioner af kvinder.'

'Min performance er en hyldest til Irans modige kvinder og deres mænd'.

B.T. har kontaktet udenrigsministeriet for at spørge, om udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen også mener, at en handling som Bazrafkans bør være forbudt. Ministeriet har afvist at kommentere sagen.