Lyt til artiklen

Oplevede senfølger vil formentlig være lavere i dag på grund af vacciner og den mildere omikron-variant. Studiet er dog stadig vigtigt, mener dansk professor i epidemiologi.

Knap 13 procent af deltagerne i nyt, stort studie oplevede følgevirkninger på grund af coronavirussen.

Det skriver Videnskab.dk.

I studiet fra Holland indgik over 4.000 coronasmittede personer, der blev spurgt ind til symptomer som vejrtrækningsbesvær, træthed, muskelsmerter og tab af smags- og lugtesans før og efter smitte, samt en kontrolgruppe på over 8.000 ikke-smittede personer.

»Studiet fremlægger håndfast evidens for, at der er en ikke ubetydelig del af smittede, der har længerevarende senfølger,« siger Reimar W. Thomsen, der er overlæge og professor i epidemiologi på Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

»Selvom nogle måske vil mene, at det ikke er så alvorligt, når 'kun' én ud af otte har længerevarende symptomer, så bliver det altså et betydeligt sundhedsproblem, når man tænker på, at størstedelen af befolkningen nu har været smittet.«

Han fortæller, at studiet bekræfter mange af de indtryk, som lægerne havde om senfølgerne af coronavirus.

»Senfølgerne har vist sig at ramme en lidt større andel, end jeg havde regnet med, men ellers passer det med det, vi har set: at symptomer som eksempelvis tab af lugtesans, længerevarende åndenød, og træthed og muskelsmerter måneder efter smitte højst sandsynligt kan tilskrives virussen.«

Studiets data for coronavirus-smittede blev indhentet i en periode, hvor størstedelen af den hollandske befolkning endnu ikke var vaccineret, nemlig marts 2020-april 2021.

Dertil var det i denne periode de tidligere varianter af coronavirus, og ikke den mildere omikron-variant, der var de mest prominente, og derfor vil formentlig færre danskere, der smittes nu eller blev smittet sidste vinter, opleve senfølger i forhold til det hollandske studie, tilføjer professoren.

I studiet bad forskere en stor gruppe raske personer i befolkningen om regelmæssigt at udfylde spørgeskemaer om 23 forskellige kropslige symptomer, der kan være forbundet med langvarig cocid-19-sygdom.

Spørgeskemaet blev udsendt 24 gange til de samme personer mellem marts 2020 og august 2021.

Af de deltagende blev 4.231 personer i denne periode testet positive for coronavirus. På den måde havde forskerne data på personernes symptomer fra før, under og efter smitte.

I studiet indgik også en kontrolgruppe på 8.462 personer ikke-smittede personer, hvor der var taget højde for køn og alder.

Forskerne fandt, at 21,4 procent af de coronasmittede oplevede mindst én 'forværring' af kropslige symptomer tre til fem måneder efter smitte, i forhold til tiden før smitte.

Af de ikke-smittede kontrolpersoner oplevede 8,7 procent en forværring. Det betyder ifølge forskerne, at 12,7 procent af de cocid-19-smittede oplever forværrede symptomer, der kan tilskrives virussen.

De uafhængigt indsamlede data før og efter smitte, samt den store kontrolgruppe, gør studiet mere troværdigt end tidligere studier, fortæller Reimar W. Thomsen til Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Ny teori om livets opståen understøttes af dansk eksperiment

LÆS OGSÅ: Kæmpepotentiale: Virus slår skadelige tarmbakterier ihjel