Har du børn eller unge i dit liv, som har vanskeligt ved at lægge telefonen, når de scroller igennem korte videoer? Eller måske har du selv.
Amerikanske eksperter forklarer nu videnskaben bag det fænomen, som en af dem kalder 'TikTok hjerne.«
Børn og unge, som bruger meget tid på korte videoer på medier som TikTok og Instagram, har sværere ved at bevare opmærksomheden i andre situationer.
Det skyldes, at de har vanskeligt ved at deltage i aktivitet, som ikke giver hjernen en øjeblikkelig belønning, lyder det fra eksperter ifølge det amerikanske medie The Week.
Når vi ser de ultrakorte videoformater på telefon eller tablet, sker der nemlig det, forklarer eksperterne, at vores hjerner får en øjeblikkelig belønning i form af et skud af det såkaldte lykkestof dopamin.
Det får børnelæge på Cincinnati Children's Hospital, John Hutton, til at kalde TikTok-platformen, som excellerer i at vise brugeren en endeløs række korte videoer på omkring 15 sekunder, for »en dopaminmaskine.«
»En strøm af dopamin bestyrker trangen til noget behageligt, eksempelvis et godt måltid, et stof eller en sjov TikTok-video,« siger John Hutton.
Dopamin udløser en følelse af nydelse og motiverer brugeren til at ville have mere.
»Når man scroller og finder noget, der får en til at grine, så modtager ens hjerne et skud af dopamin,« forklarer en anden ekspert, neuropsykologen Dr Sanam Hafeez.
»Når man ser noget, man ikke kan lide, så kan man hurtigt gå videre til noget, der producerer mere dopamin,« tilføjer hun.
Men selvom lykke jo er fin, er bagsiden af medaljen, at personer, som træner deres hjerne på denne måde, får problemer i andre sammenhænge.
Unge mennesker, som ser store mængder af kort videoindhold på eksempelvis TikTok, har nemlig vanskeligere ved »at deltage i aktiviteter, som ikke tilbyder den øjeblikkelige belønning,« skriver Julie Jargon ifølge The Week i The Wall Street Journal.
Problemet er størst for børn og unge mennesker, fordi deres hjerner endnu ikke er fuldt udviklet, før de fylder 25.
Når de er vænnet til konstante ændringer, eksempelvis via korte videoer på telefonen, så har de sværere ved at benytte en anden evne i hjernen, nemlig evnen til at holde fokus på ikkedigital aktivitet, eksempelvis at læse i en bog, der tager længere tid og ikke bevæger sig så hurtigt, lyder det.