Novo Nordisk udnytter sit monopol til at skrue prisen på sin slankemedicin, Wegovy og Ozempic, i vejret.

Det udtaler sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet til Politiken mandag.

Over for mediet slår han fast, at »det er det, vi kalder rovdyrsprissætning«.

»Jeg vil sige det sådan, at man holder sig ikke tilbage med at profitmaksimere i den periode, patentet gælder«, lyder det blandt andet fra professoren.

Danske Novo Nordisk har i de senere år tjent store summer på sin slankemedicin, der som et af de første lægemidler i verden har vist sig effektivt at kunne behandle kronisk overvægt.

Imens har prisen på behandlingen, som i Danmark koster op til 2400 kroner per måned, været til stor diskussion.

For eksempel beskylder den amerikanske senator Bernie Sanders selskabet for grådighed, når det kommer til priserne på slankemedicinen Ozempic i USA.

»Novo Nordisk forlanger hele 9.355 kroner om måneden af amerikanerne for medicin, som det koster mindre end 35 kroner at fremstille,« skriver han blandt andet i et debatindlæg, som Politiken har bragt mandag.

Novo Nordisk bemærker over for Politiken, at USAs sundhedssystem er opbygget markant anderledes end det danske, og man derfor ikke kan sammenligne »listepris på medicin i USA med, hvad den almindelige dansker betaler for tilskudsberettiget medicin i Danmark eller andre lande.«

Samtidig er nettoprisen på Ozempic i USA faldet med omring 40 procent, siden lægemidlet blev introduceret i 2018, lyder det.

Det koster mellem 1300 kroner og 2400 kroner per måned at blive behandlet med Wegovy, skriver Illustreret Videnskab.