Det er en helt unik bygning, der lige nu står i flammer i midten af København.

Ikke bare i Danmark er Børsen unik. Bygningen er noget helt særligt i hele verden, fortæller ekspert, der kalder tabet for 'stort'.

Da det berømte spir på Børsen i København tidligere tirsdag morgen kollapsede, var det et unikt stykke verdenshistorie, som forsvandt.

Børsen, der blev opført under Christian IV, står fortsat i flammer. Endnu er det ikke til at sige, hvor meget der står til at redde af bygningen, der blev påbegyndt opført i 1619.

En ekspert fortæller til B.T., hvad det er for en bygning, som brandvæsenet kæmper for at redde:

»Den blev bygget under Christian IV, nærmest som et indkøbscenter, hvor man kunne sælge diverse varer. Og så lå der kanaler rundt omkring, hvor man kunne ankomme med varer. Det var et handelssted,« siger Poul Grinder-Hansen, der er seniorforsker og museumsinspektør ved Nationalmuseet.

Om det unikke spir med dragernes haler, der snor sig om hinanden, er der også en unik oprindelsesfortælling.

Og så er de helt enestående.

Børsen i flammer tirsdag morgen.
Børsen i flammer tirsdag morgen. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Dragerne i spiret med halerne, der snor sig, er unikt. I eventyr er drager nogle, der vogter over guldet. Og derfor var de placeret over guldet i Børsen nedenunder,« siger Poul Grinder-Hansen, der også fortæller, at spiret har været bygget om flere gange.

Poul Grinder-Hansen er ikke bleg for at understrege, hvor stor en historisk betydning Børsen-bygningen har.

Faktisk er bygningen ikke bare enestående i København. Den er enestående i hele verden.

»Det er en af de mest markante bygningsværker i København. Og der er ingen bygninger som den i hele verden. Den er virkelig unik. Det er et stort tab,« siger han og tøver ikke med at sammenligne med et andet berømt bygningsværk, der brændte ned.

»Det minder lidt om, da Notre Dame brændte i Paris. Og man kan godt sammenligne tabet med Notre Dame,« siger eksperten.

Uanset om dele af bygningen står til at redde eller brænder helt ned, så er Poul Grinder-Hansen dog ikke i tvivl om, at bygningen vil genopstå.

»Jeg forventer, at man vil bygge Børsen op igen,« siger han.