»Bliv hjemme, når du er syg.«

Sådan lyder det fra Sundhedsstyrelsen, der netop har offentliggjort en undersøgelse, der viser, at op mod halvdelen af alle danskere er taget på arbejde, mens de var syge, inden for det seneste år.

Det kan blive et problem. For i en tid, hvor det bliver koldt, vådt og mørkt, går vi langsomt sæsoninfluenza og stigende coronatal i møde.

»At blive hjemme er en af de vigtigste anbefalinger til, hvordan vi sammen får bekæmpet og reduceret smitsom sygdom. Særligt lige nu, hvor vi går ind i en sæson med stigende smitte med blandt andet influenza og covid-19, der kan ramme både den enkelte og familien hårdt, og som kan ende med at lægge ekstra pres på vores sundhedsvæsen,« siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Line Raahauge, i forbindelse med offentliggørelsen af undersøgelsen.

Ifølge professor emeritus i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet, Eskild Petersen, er det også meget muligt, at vi ser en øget coronasmitte hen over vinteren. Men smittetallet er ikke så vigtigt som antallet af indlæggelser, fortæller han.

»Usikkerheden er, at der cirkulerer en del forskellige varianter (af coronavirussen, red.) i øjeblikket, og vi ved ikke, om der er et potentiale til, at der er noget, der kan give en ny, stor bølge,« forklarer han til B.T.

Personligt tror han ikke, at vi ser en ny, stor bølge, som vi før har oplevet. Det skyldes, at der er en stor baggrundsimmunitet blandt befolkningen.

Han referer til en undersøgelse fra Statens Serum Institut, hvor man har kigget efter antistoffer i bloddonorers blod fra november 2021 til midten af marts 2022. Her kom man frem til, at op mod 70 procent af den voksne befolkning i Danmark har været smittet med coronavirussen.

»Der vil nok komme et øget antal tilfælde her i vinteren, men det er usikkert, for vi tester ikke så meget længere. Det tal, som vi skal kigge på nu, er antallet af indlæggelser,« fortæller han.

Men om vi står over for en ny influenzaepidemi, er et andet spørgsmål.

Influenzatypen H3N2 forventes at blive særligt dominerende. Og det er særligt de ældre, der er i risikogruppen for at blive alvorligt smittet af H3N2-influenzatypen.

»Grunden til at man er nervøs for influenza, skyldes de restriktioner, vi indførte under coronaen. De sidste to år har vi ikke set så meget influenza. Derfor har vi en lidt dårligere immunitet, end vi plejer at have. Så kan det være, at vi får en bølge af sæsoninfluenza,« forklarer Eskild Petersen og fortsætter:

»Hvis vi har en alvorlig sæsoninfluenza, har vi en overdødelighed på omkring 1.200 personer, der primært er ældre og skrøbelige.«

Alligevel tror Eskild Petersen ikke, at vi kommer til at opleve en vinter med nedlukninger og restriktioner, som vi har oplevet de to forrige vintre. Hans opfordring er dog klar.

»Jeg tror netop i år, at det vil være en god idé at få en influenzavaccination.«