En katastrofe, der i sidste ende kan medføre, at dyr skal aflives.

Sådan lyder det fra en række zoologiske haver, som B.T. har talt med fredag.

Fælles for de zoologiske haver er en undren over, hvorfor de ikke må åbne i regeringens fase to, der begynder fra mandag den 11. maj, når for eksempel restauranter og storcentre gerne må.

Men det er der dog et forholdsvis logisk svar på.

I hvert fald hvis man spørger Troels Kasper Høyer Scheel, der er lektor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet og forsker i virologi.

»Det første, man skal tænke over, er, at vi har en vis smittekapital i samfundet. Den smittekapital kan kun bruges én gang, hvilket betyder, at politikerne skal beslutte, hvad de vil bruge den på - altså rettere sagt så skal de beslutte, hvad de vil prioritere at åbne, og hvad der må vente.«

Han uddyber:

»Vi må bare indse, at det lige nu er for dristigt at åbne alt på én gang, så derfor må der prioriteres inden for en ramme, som Statens Serum Institut har regnet ud, hvad der er forsvarligt, uden vores smittekapital går i negativ. Hvis vi ikke følger den anbefaling, kommer vi altså pludselig til at stå med mange indlæggelser og en høj dødelighed, og det ønsker vi virkelig ikke.«

Zoologiske haver er udenfor, mens storcentre er indenfor. Hvad har det af betydning for smitterisikoen?

»Jeg tror faktisk ikke, at det ene sted er værre end det andet. Jeg kan i hvert fald ikke se en sundshedsfaglig grund til, hvorfor de zoologiske haver fortsat skal have lukket, og at storcentrene ikke skal,« siger han og fortsætter:

»Det mest kritiske sted er flaskehalse, hvor folk forsamler sig, men om det er ved indgangen til et storcenter eller ved abeburet i zoo er ligemeget, så min vurdering er, at at det her er en politisk beslutning, hvor de har prioriteret, hvor de gerne vil have gang i forretningslivet først.«

De zoologiske haver må åbne den 8. juni, mens storcentre åbner allerede må mandag den 11. maj, mens restauranter åbner gradvist op 18. maj.