Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Har du været nærkontakt til en, der er smittet med abekopper, vil du blive tilbudt en vaccine af Sundhedsstyrelsen.

Det oplyser Bolette Søborg, overlæge og enhedschef i Sundhedsstyrelsen, til DR Nyheder.

»Sundhedsstyrelsen vil tilbyde en vaccine til personer i nær kontakt med den smittede. Vaccinen skal gives, efter at man er blevet eksponeret for smitten og skal reducere risikoen for et alvorligt forløb,« siger Bolette Søborg.

Meldingen kommer, efter to personer i Danmark er bekræftet smittet med virussen.

Det er vaccinen fra firmaet Bavarian Nordic, som skal bruges til at vaccinere de nære kontakter.

Det er fra samme virksomhed, at Tyskland har bestilt 40.000 vaccinedoser mod abekopper. I de kommende uger og måneder vil den danske virksomhed producere flere doser, så man kan møde efterspørgslen fra andre lande, der ligeledes har efterspurgt vaccinen.

Vaccinen er godkendt til brug mod kopper i Danmark, men ikke til abekopper.

Det forhindrer dog ikke, at den godt bruges mod den konkrete smitte, vurderer Sundhedsstyrelsen. De tilføjer også, at det bliver læger med speciale i infektionsmedicin, der skal ordinere vaccinen.

Hvornår vaccinerne helt præcist kan blive tilbudt – og hvor mange der kommer, kan Sundhedsstyrelsen ikke oplyse på nuværende tidspunkt. Desuden er det op til Sundhedsministeriet at afgøre, om Danmark skal købe vaccinerne.

Allerede onsdag bliver abekopper drøfter på et politisk plan.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil på et møde give Folketingets sundhedsordførere en orientering om situationen omkring sygdommen abekopper.

Det var en mand, der mandag blev smittet som den første herhjemme. Han havde været på ferie i Spanien. Og tirsdag kom endnu et smittetilfælde så.

Spørger man de danske sundhedsmyndigheder, er der dog ingen grund til panik vedrørende virussen. Sygdommen er nemlig ikke meget smitsom og giver som regel milde forløb.