Lyt til artiklen

Opslag om abortpiller er ved at være fortid på sociale medier.

I hvert fald, hvis man bor i USA.

Kort tid efter Højesterets afgørelse om at afskaffe den føderale ret til abort, begyndte Facebook og Instagram øjeblikkeligt at fjerne opslag omhandlende abortpiller. Det skriver det amerikanske medie NPR.

Det drejer sig særligt om opslag, hvor privatpersoner forsøger at sælge eller tilbyde abortpiller til kvinder.

Formålet med de mange opslag er at hjælpe kvinder, som muligvis ikke vil være i stand til at få fat i abortpiller efter Højesterets afgørelse.

Især de kvinder, der bor i delstater, der på forhånd har vedtaget en 'trigger'-lovgivning, som betyder, at abort er blevet helt eller delvist ulovliggjort i det sekundt, kendelsen faldt.

I opslagene tilbyder fremmede at sende abortpiller med posten eller aflevere dem ved statsgrænser – nogen tilbyder endda at sende recepter.

Ifølge en analyse fra medieefterretningsfirmaet, Zignal Labs, har der været mere end 250.000 opslag med omtale af eller tilbud om abortpiller.

Det har fået Facebook og Instagram til at gribe ind og fjerne en stor del af opslagene.

Det betyder, at alle opslag, hvor abortpiller omtales, er blevet fjernet. Det samme gælder for opslag, hvor ordene 'mifepriston' og 'misoprostol', der er de aktive stoffer i abortpiller, indgår.

En beslutning, der er helt i tråd med Metas politikker, der ikke tillader salg af våben, alkohol, stoffer og lægemidler, lyder det fra talsmanden for Meta, Andy Stone, i et skrifteligt svar til nyhedsbureauet AP.

Ifølge Meta er det dog kun opslag vedrørende salg af abortpiller, der i fremtiden vil blive fjernet. Det vil stadig være muligt at finde information om abort.