'Det stinker' og 'ligner forfølgelse'.

Kritikken vælter ned over ledelsen hos København Zoo.

Årsagen er, at fire dyrepassere er blevet fyret. Heriblandt dyrepassernes tillidsrepræsentant gennem 17 af sine i alt 23 år som ansat i Danmarks største zoologiske have.

Det fik lørdag formiddag fagforeningen 3F til at demonstrere med røde faner, balloner og slik til børnene midt på Valby Bakke, hvor København Zoo ligger.

3F lavede lørdag formiddag demonstration uden for København Zoo. Det skete efter fyringer af fire dyrepassere. Heriblandt dyrepassernes tillidsrepræsentant i 17 år. Foto: Thomas Nørmark Krog
3F lavede lørdag formiddag demonstration uden for København Zoo. Det skete efter fyringer af fire dyrepassere. Heriblandt dyrepassernes tillidsrepræsentant i 17 år. Foto: Thomas Nørmark Krog
Vis mere

'Det stinker. Ledelsen har fyret dygtige og anerkendte medarbejdere,' skriver John Ekebjerg-Jakobsen, formand for 3F København i en folder, der blev delt ud ved indgangen til zoo.

3Fs lokale formand ser det som en trussel mod alle ansatte, der siger deres mening om deres arbejdsplads.

'Når ledelsen fyrer en tillidsmand gennem mere end 17 år, sender den et voldsomt signal til de ansatte om, at hvis de rokker ørerne, så er det dem næste gang,' skriver han og fortsætter:

'Normalt bruger arbejdgivere en tillidsmand til at skabe ro på arbejdspladsen. Det her ligner forfølgelse.'

København Zoo måtte holde lukket fra 18. marts og frem til juni på grund af coronakrisen. Og det har tydeligvis ramt hårdt rent økonomisk.
København Zoo måtte holde lukket fra 18. marts og frem til juni på grund af coronakrisen. Og det har tydeligvis ramt hårdt rent økonomisk. Foto: Byrd/Jacob Crawfurd
Vis mere

Det er på ingen måde nyt, at coronakrisen har været slem for København Zoo.

Direktøren meldte allerede i maj ud, at haven var hårdt presset på grund af nedlukningen, regeringen krævede fra marts til juni.

»Den næste måned kommer til at koste København Zoo over 20 millioner kroner i underskud, og når vi lægger det sammen med tallene tilbage fra den 18. marts, så ender vi altså ud i en helt uoverskuelig økonomisk situation,« sagde Jørgen Nielsen, administrerende direktør i København Zoo 8. maj til B.T.

Fyringen af tillidsmanden og tre andre dyrepassere vil direktøren dog ikke kommentere.

Demonstranter fra 3F uden for indgangen til København Zoo lørdag formiddag. Foto: Thomas Nørmark Krog. 
Demonstranter fra 3F uden for indgangen til København Zoo lørdag formiddag. Foto: Thomas Nørmark Krog. 
Vis mere

Heller ikke beskyldningerne fra 3F, har ledelsen nogen kommentarer til.

»Vi kommenterer ikke på personalesager i medierne. Dialogen foregår mellem vores rådgivere i Dansk Erhverv og 3F,« siger Jacob Munkholm Hoeck, der er pressechef hos København Zoo.

B.T. har talt med Tina Høegh Nielsen, der er faglig sekretær i 3F København. Hun er dybt utilfreds over, at ledelsen i København Zoo har fyret de ansattes tillidsrepræsentant.

»Jeg føler, at det er et kampskridt. Det er stik imod alt, hvad vi kender til af fagretslige regler og hele måden, vi har stykket vores danske model sammen,« siger hun.