Antallet af indlagte stiger med seks til 885. It-problemer betyder, at opgørelsen fra SSI dækker 28 timer.

Der er registreret yderligere 2451 smittede med coronavirus i Danmark. Det viser fredagens opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI).

Opgørelsen dækker over 28 timer mod de normale 24 timer på grund af serverproblemer det foregående døgn. Dermed kan fredagens tal være højere end normalt.

De nye smittede er fundet blandt 94.041 prøver. Andelen af positive test svarer til 2,61 procent af prøverne. Den såkaldte positivprocent stiger dermed fra torsdagens 1,95.

Positivprocenten påvirkes ikke af den ændrede opgørelsesperiode.

De 2451 nye smittede er et "meget stabilt" tal i forhold til torsdagens positivresultat.

Det siger Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen.

- Det er lidt højere, end det var torsdag, men til gengæld dækker det over flere timer.

- Omvendt er der så også testet færre i forhold til onsdag, så alt i alt kan man sige, at tallet er nogenlunde stabilt. Variationen er meget lille, så det ser meget godt ud, siger han.

Der er sket 106 nye indlæggelser, mens det samlede antal indlagte stiger med seks til i alt 885.

Det skyldes, at der også er blevet udskrevet personer. Samtidig er der sket 24 dødsfald. Det vides dog ikke, om disse har været indlagt på hospitalerne.

129 patienter er indlagt på intensiv. Af dem er 80 tilkoblet en respirator. Torsdag var der henholdsvis 132 og 87.

For godt en uge siden fejrede danskerne juleaften, og ifølge Torben Mogensen bør vi nu have set den største effekt herfra på smittetallet.

- Hvis man er smittet i julen, går der fire til syv dage, til man bliver testet positiv, hvorimod der går yderligere tre til fem dage, før man ser indlæggelser på hospitalet.

- Så vi burde have set den største effekt af julen, og det ser ikke ud, som om der er sket en voldsom stigning i julen. Og det er jo godt tegn, siger han.

Derudover forventer formanden, at der vil komme et lille fald i smittetallene det næste stykke tid, fordi de coronarestriktioner, som blev indført i december, begynder at virke.

- Det er klart, at hvis man ophæver restriktionerne 17. januar, vil man formentlig se en stigning igen, så længe det er vinter, og inden vaccinerne slår igennem. For det gør de jo ikke for alvor de første mange måneder, siger formanden.

Restriktionerne betyder blandt andet, at elever og studerende indtil videre skal fjernundervises frem til 17. januar.

En opgørelse fra SSI viser også, at i alt 29.483 personer nu har fået første dosis af vaccinen mod coronavirus. Det svarer til 0,51 procent af befolkningen.

/ritzau/