Den legendariske opdagelsesrejsende Jens Bjerre er død i en alder af 98 år. Han sov stille ind 17. februar. Det fortæller formanden for Eventyrernes Klub, Bjørn Harvig.

»Jeg er taknemmelig og stolt over at have kendt ham. Han var enestående og et stort forbillede for mig,« siger han.

»Han har fået alt ud af livet og mere til.«

Det liv, som Jens Bjerre har levet, vil for mange lyde som taget ud af en roman. Han jagtede eventyr i hele verden, hvor han dokumenterede alt fra tabte ritualer til buskmænd og kannibaler.

Eventyrene. Søndags reportage BT. Arkivbillede af Jens Bjerre på Ekspedition.
Eventyrene. Søndags reportage BT. Arkivbillede af Jens Bjerre på Ekspedition. Foto: Nikolai Linares
Vis mere

Under besættelsen var han aktiv i modstandsgruppen BOPA, og efter krigen sluttede, drog han ud på sine mange rejser. Han blev den første i verden til til at dokumentere San-folket i Kalahari-ørkenen i Afrika og den første hvide mand til at bo med kannibalerne på Ny Guinea, hvis liv han også filmede og forevigede.

Det var en af de mange eventyr, som han gjorde B.T.s læsere klogere på tilbage i 2016, hvor han også fremviste en kølle, som han havde med hjem fra sin rejse.

»Blodet er vasket af, men du kan fandeme tro, den har slået mange ihjel,« fortalte han.

Formanden for Eventyrernes Klub, Bjørn Harvig, fortæller, at Jens Bjerre har været medlem i 72 år. En bedrift, der i sig selv er forbløffende.

»Jens Bjerre kom hjem fra sine eventyr og fortalte os om en verden derude, som vi intet kendte til før,« siger han.

»Han har været en vigtig mand for os danske eventyrer, men han har også været en kæmpe inspiration for alle generationer.«

Det samme fortæller tidligere Deadline-vært Nynne Bjerre, som er i familie med den nu afdøde globetrotter.

»Min søster blev antropolog, jeg blev journalist og min far og onkel er også medlemmer af Eventyrernes Klub. Han har præget hele vores slægt og sat nogle store fodspor.«

Jens Bjerre og Prins Henrik.
Jens Bjerre og Prins Henrik. Foto: TEIT HORNBAK RØDE KORS
Vis mere

Hun husker, at Jens Bjerre kom meget i hendes bedsteforældres hjem og byggede tovbaner i hendes baghave. Beviset på hans bedrifter ude i verden hang også på køleskabet i hendes barndomshjem.

»Vi havde i mange år et billede af ham hængende, hvor han sidder i midten af en gruppe af naturfolk,« siger Nynne Bjerre.

Den unge eventyrer drog ud i det ukendte kort efter Anden Verdenskrig og endte hos alt fra Afrikas sidste urfolk til Australiens aboriginals.

»På det tidspunkt var det ikke normalt, det han gjorde. Ingen troede på, at verden ville én det godt, men det gjorde Jens. Han havde optimisme og livsmod,« fortæller Nynne Bjerre videre.

GLOBETROTTER JENS BJERRE.
GLOBETROTTER JENS BJERRE. Foto: Ukendt
Vis mere

I anledningen af hans 95-årsfødselsdag gjorde han B.T.s læsere klogere på, hvad det var, der drev ham ud på de farlige rejser til uudforskede steder.

»Det er nysgerrigheden, som driver det hele. Og den holder man kun i live ved at opsøge de steder, som man ikke har kendskab til. Og finde ud af, hvordan den verden ser ud,« forklarede han.

På mange af sine rejser havde Jens Bjerre et kamera i hånden for at tage de mange indtryk og oplevelser med hjem til os danskere, der sjældent havde set lignende før. Personligt var det dog alt det, som kameralinsen ikke fangende, som fyldte mest hos ham.

»Det, som gjorde størst indtryk på mig, var noget, som jeg ikke kunne tage billeder af – det var den indsigt, jeg fik i de primitive urfolks åndelige verden,« sagde Jens Bjerre i 2016.