Sidst der var en delvis solformørkelse over Danmark, var i 2015. Torsdag sker det igen.

Solformørkelsen torsdag eftermiddag er den første i Danmark i seks år. Sidste gang det skete var i 2015.

Solformørkelser finder sted to gange om året, og det varierer, hvorfra i verden de kan ses.

Jørgen Christensen-Dalsgaard, der er professor i ved Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet, har været ude at kigge på solformørkelsen.

- Der er taget et fint hug af solen, den er i fuld gang meget tydelig, siger Jørgen Christensen-Dalsgaard, der er professor i Astrofysik på Aarhus Universitet, siger han.

Torsdagens solformørkelse varer fra omkring klokken 11.30-13.50.

DMI oplyser, at der er gode forhold de fleste steder i landet, men i Nordsjælland og København er der noget overskyet torsdag.

Der er tale om en såkaldt ringformet solformørkelse, også kaldet "ring of fire" på engelsk eller "flammende ring" på dansk. Ringen kan ses fra blandt andet Canada og Nordpolen.

Lidt enkelt forklaret opstår solformørkelser, når Månen ligger imellem Solen og Jorden og derved skygger for Solen.

Formen som en ring kommer, fordi Månen er så langt fra jorden, at den ikke kan dække hele Solen. Det skaber altså en cirkel.

Den er en af tre slags solformørkelser, forklarer Tina Ibsen, som er astrofysiker og forfatter til flere bøger om universet.

- Når Solen, Månen og Jorden står på linje, får vi solformørkelser, fordi Månen går ind og dækker for Solen - altså simpelthen ind imellem Jorden og Solen. Det kan foregå på forskellige måder.

- De to solformørkelser, vi cirka har om året, er enten totale, ringformede eller delvise, så det er en af de tre muligheder.

- En gang hvert år eller halvandet år har vi en ringformet solformørkelse. Det sjældne ved den er, at det er et begrænset sted, den kan opleves.

Den flammende ring kan altså ikke observeres fra Danmark, der må nøjes med en delvis solformørkelse. Men det er ifølge Tina Ibsen nu også spektakulært nok.

Hvis man vil se en total solformørkelse fra Danmark, hvor Solens stråler blokeres helt, skal man væbne sig med tålmodighed. Den næste totale solformørkelse vil først kunne ses fra Danmark i år 2142.

Til gengæld kan en total solformørkelse ses fra Antarktis den 4. december i år.

/ritzau/