Jordemoderstudiet er stadig et af dem, hvor man skal have det højeste karaktergennemsnit for at blive optaget.

Kritikken af arbejdsforholdene for jordemødre har ikke kunnet ses i antallet af ansøgere på jordemoderstudiet.

Det siger Randi Brinckmann, der er dekan på Det Sundhedsfaglige Fakultet på Københavns Professionshøjskole.

For at komme ind på uddannelsen kræver det et karaktergennemsnit på 10,9.

Dermed er studiet med sommerstart på Københavns Professionshøjskole det, hvor man skal have det fjerdehøjeste karaktergennemsnit for at blive optaget.

- Det er stadig en virkelig populær uddannelse. Snittet er så højt, fordi vi har mange flere kvalificerede ansøgere, end vi har pladser, siger hun.

Tidligere i år har der været kritik af jordemødrenes arbejdsforhold og forholdene for de fødende.

DR beskrev blandt andet, hvordan fødende havde traumatiserende oplevelser, fordi der var mangel på jordemødre, og hvordan nogle jordemødre brød sammen, når Arbejdstilsynet spurgte til deres arbejdsforhold.

På trods af historierne er der stadig 891 personer, der har haft jordemoderstudiet som deres førsteprioritet i år. Det er 71 færre end i 2020.

Til gengæld er adgangskvotienten steget fra 10,6 i 2020 til 10,9 i år, når man kigger på jordemoderstudiet med sommerstart på Københavns Professionshøjskole.

- Jeg tror, at det er en profession, der har høj prestige.

- Det er et fag, der har en høj opgave i forhold til de tidspunkter i et menneskes liv, der er de vigtigste, siger Randi Brinckmann.

Historierne om jordemødrenes arbejdsvilkår fylder dog på studiet.

- De studerende taler om arbejdsvilkår. Hvis vi kigger over tid, så er vi begyndt at få et lidt større frafald på uddannelsen, end vi normalt har. Der er stadig ikke mange, der falder fra, men vi har et lidt større frafald, siger Randi Brinckmann.

Andre velfærdsuddannelser - såsom pædagog og sygeplejerske - har de seneste år oplevet et fald i antallet af ansøgere. I år er første gang, der er fald i antallet af ansøgere til jordemoderstudiet, siden 2017, som er det år, opgørelsen dækker til.

Randi Brinckmann mener, at der er et kæmpe problem med at trække kvalificerede ansøgere til, når man kigger på velfærdsuddannelserne generelt.

- Skolerne kan ikke løse opgaven med at tiltrække kvalificerede ansøgere alene. Det er noget, vi skal have hjælp til fra vores ministerium. Vi mener, at der skal laves en langsigtet plan, og at der også skal økonomi til, siger hun.

/ritzau/