Er du ikke vaccineret mod corona?

Så har du måske mødt fordomme eller diskriminerende holdninger til din beslutning om at sige nej til stikket.

Ny forskning i tidsskriftet Nature viser nemlig, at fordomme mod uvaccinerede i mange tilfælde er mere udtalte end fordomme mod indvandrere, stofmisbrugere og personer, der har været i fængsel.

Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Ifølge forskningen er mange vaccinerede fra alle klodens beboede kontinenter tilbøjelige til at mene, at uvaccinerede både er inkompetente og utroværdige.

De bryder sig generelt ikke særlig godt om dem, og vil desuden nødigt have deres nærmeste til at gifte sig med en, der ikke er vaccineret mod corona.

Pilen peger dog kun den ene vej.

For omvendt finder forskerne nemlig så godt som ingen diskriminerende holdninger hos de uvaccinerede rettet mod de vaccinerede. Det fortæller postdoc Alexander Bor, som er førsteforfatter på studiet.

»Konflikten mellem dem, der er vaccineret mod COVID-19, og dem, som ikke er, er en ny kløft, der truer sammenhængskraften i samfundet, og det ser tydeligvis ud til at være de vaccinerede, der øger afstanden.«

Men hvad skyldes fordommene og de diskriminerende holdninger?

Ifølge forskerne er årsagen, at de vaccinerede oplever de uvaccinerede som snyltere.

»De vaccinerede reagerer ganske naturlig vis mod, hvad de oplever som snylteri på et kollektivt gode. Det er en velkendt psykologisk mekanisme og altså en helt almindelig menneskelig reaktion. Ikke desto mindre kan det have alvorlige samfundsmæssige konsekvenser,« siger medforfatter Michael Bang Petersen, professor i statskundskab, Aarhus Universitet, og leder af forskningsprojektet HOPE, som studiet udspringer af.