Pressenævnet har udtalt kritik.

RETTELSE  11/04/23: I artiklens oprindelige overskrift stod der, at myndighederne mener, Anastasia Maria Loupis og Klaus Kjellerup kan være en mulig trussel. Helt præcist lød overskriften: "De har tusindvis af følgere på sociale medier: Myndighederne mener, at de kan være en mulig trussel". Det har B.T. ikke dokumentation for. B.T. beklager fejlen. Overskriften blev efterfølgende ændret, så der stod, at "der er mulighed for, at de er på PETs radar", men det har B.T. heller ikke belæg for. B.T. har derfor fjernet påstanden fra artiklens rubrik og brødtekst. PET omtaler i efterretningstjenestens seneste trusselsvurdering "indirekte trusselspåvirkning" fra for eksempel "hård retorik" og "fjendtlige indlæg" på sociale medier, der ifølge PET kan øge risikoen for voldelig "antimyndighedsekstremisme", som blandt andet har taget udgangspunkt i modstand mod myndighedernes håndtering af covid 19-pandemien. B.T. har dog ikke dokumentation for, at opslag på sociale medier fra Anastasia Maria Loupis eller Klaus Kjellrup af PET opfattes som indirekte trusselpåvirkning.

Den ene er en dansk læge med 300.000 følgere på Twitter. Den anden er musiker i et kendt dansk band.

Hvad de har tilfældes, er en skepsis over for coronavacciner og den danske regerings håndtering samt støtte til Ukraine og præsident Zelenskyj fra Vesten.

Det tager ikke længe at finde frem til deres holdninger.

Dem lufter de helt offentligt på sociale medier.

Den ene er dr. Anastasia Maria Loupis. Hun er en dansk læge i det danske sundhedsvæsen.

På Twitter har hun mere end 300.000 følgere og på Instagram over 140.000. Dem når hun på engelsk.

Det giver hende mulighed for at nå millioner af mennesker verden rundt.

Hendes budskaber er kritik af coronahåndteringen, kritik af den fortsatte støtte til Ukraine, som hun mener holder krigen kørende. Så er hun imod den woke bevægelse og bruger tid på at deltage i debatten om kønsidentitet.

Til B.T. forklarer Anastasia Maria Loupis:

»Som tiden har vist, var coronahåndteringen meget forkert og samfundsskadelig,« skriver hun i en mail.

Og på spørgsmålet om støtten til Ukraine er en del af svaret:

»Nej, det skal Danmark ikke (støtte, red). Vi skal heller ikke støtte Rusland. Krig er altid en tragedie med millioner af uskyldige ofre.«

Hun mener i det hele taget, at kritikken af hendes person og bevægelse som værende konspiratorisk er usaglig, selvom hun medgiver, at nogle personer kan være faldet den vej.

»Man behøver ikke være 'konspirationsteoretiker', fordi man er uenig i regeringens håndtering af ting.«

»Jeg er ikke konspirationsteoretiker, men jeg kræver en saglig udlægning af emner i pressen, og hvis pressen nægter at levere det, så vil jeg henholde mig til min ret ved selv at sætte mig ind i tingene og søge oplysninger andre steder end i MSM-nyhederne.«

En anden person i lignende kategori er den danske musiker Klaus Kjellerup. Ham kender mange fra Danser med Drenge, der blandt andet hittede med 'Hvor længe vil du ydmyge dig?'.

Under de første dage af den russiske invasion af Ukraine var han skarp kritikker af Volodymyr Zelenskyj og Ukraine, som han mente er drevet af 'nazistisk teori'.

Den holdning har han siden været ude at undskylde.

Forinden – og siden – har han talt dunder mod myndighedernes måde at håndtere corona.

25. marts i år skrev han eksempelvis på Twitter:

'Det er dit valg. Tror du på, at folk kan smitte hinanden med sygdomme, på trods af at alle lægevidenskabelige studier, der har forsøgt at bevise det, er fejlet? Hvis du tror på det, så beder du om vaccinetvang. Om du vil tro det eller ej: Det er dit valg.'

B.T. har bedt Klaus Kjellerup om en kommentar.

Han oplyser på sms, at han ikke ønsker at bidrage til artiklen, 'så længe B.T. i modsætning til Ekstra Bladet ikke har omtalt' Danser med Drenges nye album med deres 'fantastiske nye sangerinde med et eneste ord'.