Datatilsynet vil genvurdere lov om udpegning af ledige, efter den er blevet kritiseret af flere eksperter.

Datatilsynet vil nu genvurdere en ny lov, som giver jobcentre lov til at samkøre ledige borgeres personfølsomme data som alder, herkomst, sundhed og uddannelse.

Det skriver Fagbladet 3F.

Loven, der også give jobcentre lov til at vurdere lediges evne til at komme i job, blev vedtaget i folketinget den 30. april i år.

Flere eksperter har efterfølgende kritiseret loven for at være problematisk i forhold til privatlivets fred.

Datatilsynet vil derfor genvurdere loven, da det mener, at Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) ikke udpegede den del af lovforslaget, da tilsynet fik lovteksten fremsendt under høringsperioden.

- Det er rigtig ærgerligt for alle parter, at Datatilsynet ikke i første omgang blev gjort opmærksom på alle de relevante dele af lovforslaget, siger Christina Angela Gulisano, der er direktør for Datatilsynet, i en pressemeddelelse.

Ifølge Hanne Marie Motzfeldt, der er lektor i digital forvaltning ved Københavns Universitet, er en lignende situation ikke sket før:

- Det er helt vildt, som de har kørt med Mørkelygten. Jeg kan ikke komme på noget eksempel, jeg har aldrig set det her før. Det er svært at finde ord, siger hun til fagbladet.

Advokat Catrine Søndergaard Byrne, der har speciale i persondata og ansættelsesret, er ligeledes kritisk overfor, at loven er blevet vedtaget uden yderligere diskussion.

- Det er så indgribende et værktøj at tage i brug, at vi begynder at lave individuelle forudsigelser på baggrund af data og mønstre, og at man pludselig lovgiver om det på den her måde, er stærkt problematisk, siger hun til fagbladet.

- Det er ikke fordi, at det nødvendigvis er ulovligt, men hvis vi går ned ad den vej, skal vi være meget forsigtige med det og ikke vedtage det uden tilbundsgående undersøgelse eller dybdegående diskussion.

Fagbladet har uden held forsøgt at få en kommentar fra STAR.

/ritzau/