Den danske psykolog Peter Elsass var den næstsidste til at besøge 'Jonestown', før massakren indtraf. Efter 40 år står han nu frem og fortæller om sine oplevelser i sekten, der er kendt som Folkets Tempel.

Her mistede flere end 900 mennesker livet, da sektlederen Jim Jones beordrede sine disciple til at begå selvmord ved at drikke saftevand med cyanid få dage efter Peter Elsass' besøg.

At der skulle gå fire årtier, før Peter Elsass var klar til at fortælle om sine vigtige øjenvidneberetninger, hænger sammen med, at den traumatiserende oplevelse har fyldt danskeren med 'så mange modstridende følelser af frygtløshed og skam, at jeg besluttede at have 'Jonestown'-oplevelsen for mig selv,' skriver han i Weekendavisen.

Der blev fundet 914 døde i Jonestown.
Der blev fundet 914 døde i Jonestown. Foto: -
Vis mere

Søndag var det 40 år siden, at massakren indtraf. Den sidste gæst i 'Jonestown', det amerikanske kongresmedlem Leo Ryan, ankom en uge efter Peter Elsass til lejren, som politikeren skulle inspicere efter klager om overgreb mod lejrens beboere.

Noget gik dog helt. Helt galt.

Sammen med et par journalister blev han dræbt, da de skulle forlade den amerikanske lejr, der var opført i det sydamerikanske land Guyana.

Drabene satte gang i en fatal dominoeffekt. Omgivet af bevæbnede vagter stillede beboerne op på rad og række og modtog gift-drikken, der tog livet af dem én efter én.

Omkring 300 børn, der var de første til at modtage giften, blev dræbt på denne måde.

Optagelser fra et kassettebånd, det såkaldte 'Death Tape', dokumenterer dog, at der udbrød panik midt i masseselvmordet, og at der blev affyret skud.

Peter Elsass fortæller nu, at han var i færd med at skrive en bog om, hvordan indianere overlevede ved at isolere sig fra storsamfundet, og det var årsagen til, at han besøgte 'Jonestown'.

Skiltet her markerer indgangen til Jonestown, der opført i Guyana.
Skiltet her markerer indgangen til Jonestown, der opført i Guyana. Foto: STAFF
Vis mere

Bosættelsen i Guyana var opstået efter, at Jim Jones' kirke, der oprindeligt hjalp fattige i USA udi arbejde og uddannelse, ifølge den paranoide kultleder blev forfulgt af CIA.

Peter Elsass husker Jim Jones som 'en bitter og en angst mand'.

»Vi er jo den største socialistiske bevægelse i USA. Vi har 20.000 mennesker i vores organisation, og dermed udgør vi en stor trussel mod det amerikanske kapitalistiske samfund.«

»Derfor vil de gøre alt for at udrydde os. Men det skal ikke lykkes dem. Om det så skal komme så langt, at vi skal udslette os selv, så gør vi hellere det, end at CIA skal udslette os i den kapitalistiske idés ånd,« skal sektlederen have sagt til danskeren i 1978.

Peter Elsass deltog i et kort interview i TV Avisen, da den grufulde nyhed gik verden rundt. Og selvom medier og privatpersoner fra hele verden kontaktede ham for at få indsigt i, hvad der foregik i lejren, har psykologen holdt historien for sig selv.

»Det ser man også med folk, der har overlevet koncentrationslejre – selvfølgelig i en helt anden målestok – de føler også skyld. Over ikke at have gjort nok. Det er den skyld, jeg sidder tilbage med nu. Over at jeg ikke kunne gøre noget mere. Derfor forholdt jeg mig også tavs i en årrække,« siger Peter Elsass til Deadline.