Nye regler til at beskytte ophavsret kan begrænse friheden på internettet, mener Wikipedia.

Hvis du torsdag forsøger at finde ud af, hvad hovedstaden er i Brasilien, eller hvornår fodboldspilleren Christian Eriksen fik debut på landsholdet, så vil du ikke finde svaret på den danske udgave af Wikipedia.

Det netbaserede opslagsværk er nemlig gået i sort i 24 timer.

Det sker som en protest mod et nyt regelsæt om digital ophavsret. Det skal til afstemning i EU-Parlamentet i næste uge.

De nye regler skal sikre, at for eksempel musikere og nyhedsmedier lettere kan tjene penge. For eksempel når artikler eller musiknumre bliver delt på platforme som YouTube, Google News og Facebook.

Wikipedia er uenig i dele af forslaget. Det gælder blandt andet den del, der handler om, hvem der har ansvaret for, at ophavsretten ikke bliver krænket, og hvordan det skal sikres.

Reglerne lægger op til, at platforme som Facebook og YouTube får ansvar for at sikre, at der ikke bliver delt materiale, som andre har rettighederne til.

Wikipedia i Danmark frygter, at de nye regler vil komme til at blokere for indhold, der gerne må deles.

Det fortæller Matthias Smed Larsen. Han er bestyrelsesmedlem i Wikimedia Danmark, der er en støtteforening til Wikipedia.

- Vi frygter, at platformene laver automatiske løsninger, der scanner det indhold, der bliver lagt op.

- Vi tror ikke, at den proces vil kunne tage højde for det indhold, som man gerne må dele uden at krænke ophavsretten.

- Det vil medføre en indskrænkning af muligheden for at ytre sig. Det kan medføre, at en stor del af, hvad folk gerne vil ytre sig om, ikke bliver mulig, siger Matthias Smed Larsen.

Wikipedia er selv undtaget for de nye regler, der bliver opdateret, så de passer ind i den digitale tidsalder, hvor indhold bliver delt på nettet i stor stil.

Udspillet til de nye regler udpensler, at man fortsat gerne må dele små bidder af for eksempel artikler.

Ifølge rettighedsselskabet Koda, der arbejder på at sikre betaling til kunstnere, når deres musik bliver spillet, er Wikipedia helt galt på den.

Koda-direktør Anders Lassen påpeger, at der i lovteksten intet står om brug af filtre til at gå indhold igennem, og at platforme ikke må gøre brug af generel overvågning.

- Det er et kæmpe demokratisk problem, at verdens førende onlineencyklopædi, der ellers burde have til formål at bidrage med objektiv viden og fakta, spreder misinformationer om ophavsretsreformen, skriver han i en kommentar.

Den tyske, tjekkiske og slovakiske del af Wikipedia vil også være i sort torsdag.

Forslaget skal til afstemning 26. marts i EU-Parlamentet.

/ritzau/