En ny dansk undersøgelse er kommet nærmere på, hvorfor hjernesygdommen hydrocephalus – også kaldet 'vand i hovedet' – opstår.

»Først og fremmest har vi undersøgt, hvor meget genetik spiller en rolle, når en patient har hydrocephalus. Her kan vi se, at op mod 60 procent af de undersøgte patienter havde en sandsynlig genetisk årsag bag sygdommen,« siger til Tina Nørgaard Munch til TV 2 Kosmopol.

Hun er neurokirurg ved Statens Serum Institut og Rigshospitalet, og hun har stået bag undersøgelsen.

Hydrocephalus har forskellige symptomer afhængig af patienternes alder, men der er udbredt, at folk lider af hovedpine, svimmelhed og kvalme, mens mindre børns hoveder kan vokse voldsomt på grund af den stigende mæmgde af væske, der ikke kan komme væk.

Undersøgelsens konklusioner skulle gerne være med til at forbedre den nuværende behandling af hydrocephalus.

De to typer af indgreb, man normalt foretager – et kirurgisk dræn eller kikkertkirurgi – udløser således ofte komplikationer og nye operationer.

Ifølge Tina Nørgaard Munch kan undersøgelsens resultaterer være med til at tilpasse behandlingen til den enkelte patients genetiske profil.

Hun understreger, at selvom hydrocephalus tilsyneladende ofte er genetisk betinget, så betyder det ikke, at sygdommen er arvelig.