Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Dansk professor forudså en koppe-epidemi fra aber i Afrika. Lige nu forventer hun dog ikke, at abekopper bliver den nye, store pandemi.

»Jeg er overbevist om, at den næste store pandemi kan være en koppesygdom.«

Sådan sagde professor Lone Simonsen fra RUC i Samvirke i marts 2021-udgaven af Samvirke (på side 50) om udsigterne til en ny pandemi efter covid-19.

»Der findes stadig koppestammer blandt aber i Afrika, og hvert år gives koppesmitten videre til omkring 2000 mennesker i Congo,« sagde Lone Simonsen desuden ved den lejlighed.

Tirsdag har Danmark fået konstateret det andet tilfælde af sygdommen abekopper, som stammer fra netop Afrika, og som lige nu spredes i Europa.

»Det, jeg mente, var, at når man tænker på de næste mulige pandemier, så kunne det være influenza eller corona igen. Men det kunne også være eksempelvis abepox,« siger Lone Simonsen i dag til B.T.

»Der er mindre immunitet i befolkningen, fordi vi holdt op med at vaccinere for kopper for 40 år siden,« tilføjer hun.

Lone Simonsen slår i samme ombæring fast, at hun ikke forventer, at abekopper bliver nogen stor og verdensomspændende efterfølger for covid-19.

»Jeg tror, at der er tale om en virus, der har været meget heldig. Den har fået fat i et netværk af mennesker, der rejser meget, muligvis på grund af træthed efter coronanedlukningerne, og som formentlig er forholdsvis seksuelt aktive,« siger Lone Simonsen.

»Men jeg er meget mere optimistisk, end jeg var for fem dage siden, hvor vi endnu ikke kunne se sammenhængen mellem de tidlige tilfælde i England, og man kunne frygte der var mange uopdagede tilfælde.«

»Det er ikke en virus, der smitter gennem luften som corona. Den kræver tæt personlig kontakt,« fastslår hun.

Indtil videre er sygdommens spredning sket hos primært mænd, der har haft sex med mænd, og det er først, hvis den situation ændrer sig, at Lone Simonsen mener, at der vil være grund til at frygte en større epidemi af abekopper.

Det vil nemlig betyde, at virus stik imod forventning har ændret sig og er blevet betydeligt bedre til at spredes fra menneske til menneske ved dråbesmitte for eksempel.

»Hvis der pludselig viser sig at være masser af kvinder, som ikke har været seksuelt aktive, blandt de smittede, så er situationen en anden. Men det tror jeg ikke, at vi vil se,« understreger Lone Simonsen.

Samtidig konstaterer Lone Simonsen, at Danmark og resten af verden er langt bedre forberedt på en eventuel koppeepidemi, end vi var på covid-19, fordi der allerede findes vaccine og antivirals til behandling af sygdommen.

Andre læser også