»Vi ser allerede nu en række lavprisselskaber, der begynder at sætte sig på markedet. Fredagens beslutning kommer til at accelerere social dumping i dansk luftfart helt vildt.«

Sådan lyder det fra formand for Flyvebranchens Personale Union, Thilde Waast i en pressemeddelelse.

På et pressemøde fredag fortalte regeringen, at de indtil 31. august fraråder ikke-nødvendige rejser til andre lande end Tyskland, Island og Norge.

Det er denne beslutning, som formanden mener vil gøre ondt på dansk luftfart. Sammenlignet med samme måneder sidste år har marts-maj budt på en nedsat aktivitet på cirka 90-95 procent for luftfarten.

Det vil ikke ændre sig nævneværdig efter fredagens pressemøde forklarer Thilde Waast, der allerede har håndteret flere masseafskedigelser og en konkurs i løbet af coronakrisen.

»Vi har advaret om, at corona-tiltagene vil kunne koste op mod 2000 arbejdspladser bare for kabineansatte og piloter. Nu må vi desværre nok opjustere dette tal. Det kommer til at blive et blodbad,« siger formanden for de danske kabineansatte og piloter i Danmark.

Andre lande for eksempel Spanien har meldt sig parate til at modtage turister. Det samme har et land som Grækenland, der med 175 døde har færre tilfælde end Danmark.

Men som det ser ud nu, må danskerne altså vinke farvel til charterferierne til de ellers populære feriemål som Spanien, Italien, Grækenland og Frankrig i år.

Formanden for Flyvebranchens Personale Union (FPU), Thilde Waast.
Formanden for Flyvebranchens Personale Union (FPU), Thilde Waast. Foto: Erik Refner
Vis mere

Vælger man alligevel at tage afsted, bør man efterfølgende gå 14 dage i karantæne, oplyser Udenrigsministeriet.

»Europa-kommissionen lægger op til at få gang i turismen, og det samme gør flere andre lande. Vi håber, at vi kan få en diskussion om denne beslutning, ikke mindst på et politisk plan. Konsekvenserne er enorme,« siger Thilde Waast.

»Regeringen må tage konsekvensen af denne de facto nedlukning af luftfart og tilbyde en ekstra hjælp både i forhold til lånemuligheder til selskaber og hjælpepakker,« siger formanden.

Hvis udviklingen i smittetrykket går den forkerte vej, kan Udenrigsministeriet stramme rejsevejledningerne igen.