Det er sjældent, at dansk frugt og grønt, som ryger i indkøbskurven, har rester af pesticider i sig.
Det vurderer Fødevarestyrelsen på baggrund af godt 2000 prøver af frugt, grønt, gryn, krydderier og babymad.
Danske grøntsager var i knap otte ud af ti prøver helt uden pesticidindhold. Resultaterne viste overskridelser af grænseværdierne i under en procent af prøverne.
Tilsvarende var knap fire ud af ti stykker dansk frugt uden pesticidrester.
Der, hvor myndighederne konstaterede fund, lå de - bortset fra to tilfælde - inden for de tilladte grænseværdier.
I den konventionelle produktion bruges pesticider ofte til dyrkning af frugt, grøntsager og korn.
Pesticider er en betegnelse for sprøjtemidler, der bruges til at bekæmpe skadedyr, ukrudt, svampeangreb på afgrøderne eller til at påvirke plantens vækst.
I EU er der regler for, hvor mange pesticidrester der må være i frugt, grøntsager og kornprodukter.
Hvis du spiser økologisk frugt, grønt og kornprodukter har du god mulighed for at undgå pesticidrester i fødevarer.
Det er nemlig ikke tilladt - med få undtagelser - at anvende pesticider i økologisk produktion.
Der er fundet pesticidrester i 4,1 procent af alle økologiske prøver. Der er dog primært tale om tilladte pesticider i de stikprøver.
Indholdet af pesticidrester afhænger af, om fødevarerne kommer fra Danmark, EU-lande eller tredjelande. Det pointerer enhedschef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen.
- Rent faktisk kan man halvere sit indtag af pesticidrester ved at vælge dansk i stedet for udenlandsk, når man køber frugt og grønt, siger han i pressemeddelelsen.
På baggrund af prøverne konkluderer Fødevarestyrelsen, at der ikke er en sundhedsmæssig risiko ved at spise frugt og grønt fra det danske marked.
- Endnu en gang understreger tallene, at der er god grund til at følge Fødevarestyrelsens kostråd om at spise frugt og grønt, tilføjer enhedschefen.
Fødevarestyrelsen anbefaler at spise 600 gram frugt og grønt om dagen.
/ritzau/
