Lyt til artiklen

Danmarks industriproduktion faldt i oktober. Et tegn på nye tider forude, vurderer Dansk Industri.

Danmarks samlede industriproduktion faldt 2,3 procent fra september til oktober.

Det oplyser Danmarks Statistik.

Udviklingen kommer efter en stigning på 1,3 procent i perioden fra august til september.

Selv om industriproduktionen – set over et år – er steget med 11,2 procent i forhold til oktober 2021, vidner det ifølge Morten Granzau, underdirektør i Dansk Industri, om, at nye tider er på vej.

»Man bør ikke male fanden på væggen på baggrund af én måneds fald, for produktionen kan svinge en del fra måned til måned,« siger han i en udtalelse.

»Men faldet vidner absolut om, at den næsten uafbrudte vækst, som industrien præsterede i første halvår af 2022, er afløst af en mere turbulent udvikling.«

Produktionsindekset er baseret på indberetninger om virksomhedernes faktiske aktiviteter. Det er ifølge Danmarks Statistik et pejlemærke for udviklingen i dansk økonomi.

Ser man på de specifikke industrier, er det gået værst i fremstillingen af elektrisk udstyr. Det område har oplevet et fald i oktober på 15,2 procent.

På den anden side er produktionen i elektronikindustrien vokset med 8,7 procent.

»Udviklingen skal ses i lyset af den globale usikkerhed som følge af Ruslands invasion af Ukraine, samt de stigende råvarepriser og forsyningsvanskeligheder,« lyder det fra Danmarks Statistik.

Set over perioden august til oktober er produktionen vokset med 1 procent sammenlignet med de foregående tre måneder.

Morten Granzau frygter, at faldet i oktober er begyndelsen på en større tilbagegang.

»Forventningen om svækket vækst i vintermørket er efterhånden bredt funderet blandt vores medlemmer. Vi skønner i en ny prognose, at aktiviteten og beskæftigelsen falder næste år,« siger han.

/ritzau/