Vi hører ofte om problemer med både rotter og væggelus, men når sommeren kommer til Danmark, så kommer et helt tredje skadedyr også.

Milliardvis af fluer sværmer i de kommende uger rundt i landet, og spørger man Claus Schultz, som er formand for Brancheforeningen for skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil, så er de faktisk langt farligere, end de fleste danskere aner.

Fluerne kan sprede bakterier fra hver af deres seks fødder eller gennem såkaldt flueopkast – en mavesyre, som fluen bruger til at gøre en fødevare spiselig – lyder advarslen fra Claus Schultz i en pressemeddelelse.

»De er for mig at se blandt de klammeste skadedyr, vi har i Danmark. De sætter sig på affald, kød og afføring, og hvert af de seks ben kan bære op til 6.000 bakterier, så de sværmer rundt og spreder colibakterier og salmonella, når de sætter sig på fødevarer i produktioner, restaurationer og vores frokosttallerkener,« siger Claus Schultz.

I løbet af en sommer udklækkes der typisk milliarder af fluer, og jo længere tid vejret er varmt, jo flere fluer vil der komme. Særligt på landet i nærheden af landbrug er antallet af fluer højt.

Fluen søger også ofte efter fødevarer, der lugter godt.

»Fluer kan lugte mad på flere kilometers afstand, og de skal ikke bruge meget plads at komme ind på. I første omgang handler det om at skærme fødevarer fysisk. Løser det ikke problemet, er det nødvendigt at dræbe insekterne,« siger Claus Schultz.

Han anbefaler, at man dræber dem med fluetape og ikke de produkter, der bruger strøm. Her kan fluerester nemlig ende overalt, når insektet eksploderer ved kontakt.

Et godt råd er at holde øje med sin mad og dække den til, hvis man går fra den. Hvis problemet er stort, kan man installere fluenet i sine vinduer.