Målt per indbygger køber danskerne mest økologi globalt. Corona har formentlig hævet væksten yderligere.

Økologiske gulerødder, mælk og havregryn fylder mere i indkøbskurven hos danskerne end hos noget andet folk i verden.

Det viser den nye globale rapport "The World of Organic Agriculture". Den blev offentliggjort onsdag på den internationale økologimesse BioFach i Tyskland.

Markedsandelen for salget af økologi i de danske butikker var i 2019 på 12,1 procent. Dermed er Danmark foran lande som Schweiz, der også har højere fødevarepriser.

Samtidig bruger danskerne fortsat flest penge i verden per indbygger på økologisk mad. Selv om andre lande har højere priser. I 2019 købte alle danskere økologi for i gennemsnit 2562 kroner.

Kirsten Lund Jensen, der er chef for økologi i organisationen Landbrug & Fødevarer, forklarer Danmarks placering med en udbredt tillid til de økologiske fødevarer herunder det udbredte og anerkendte røde Ø-mærke.

- De foreløbige tal for 2020 tegner desuden til en yderligere vækst på 15 procent i et coronaår, hvor mange har spist mere hjemme og selv købt mere ind, siger hun.

Det globale salg af økologi nåede i 2019 op på 790 milliarder kroner. En stigning på 72 milliarder fra året før.

Det største salg finder sted i USA og Vesteuropa. Men også Asien og specielt Kina er ved at komme godt med. Kina er således globalt set det fjerde største marked for økologi.

Den globale stigning udvider eksportmulighederne for Danmark. Og det i takt med, at det økologiske areal gradvist øges i Danmark, peger Kirsten Lund Jensen på.

Den politiske målsætning herhjemme er, at 20 procent af det samlede landbrugsareal i 2030 skal være økologisk. I øjeblikket ligger tallet på 12-13 procent, vurderer Landbrug & Fødevarer.

Globalt dyrkes kun omkring 1,5 procent af det samlede landbrugsareal økologisk. I EU er tallet 8,1 procent.

De vigtigste danske eksportlande er Tyskland, Sverige, Kina og Holland.

/ritzau/