Hvis du ejer en bil, kan du se frem til at skulle have lidt ekstra penge op af dine lommer.

Det bliver nemlig dyrere at være bilejer det kommende år.

Det oplyser FDM i en pressemeddelelse.

Det gode er dog, at det 'kun' bliver en smule dyrere. Og hvis du har en elbil, kan du glæde dig over, at det stadig er billigst – også selvom elpriserne er steget.

»Bilejerne har de senere år været velsignet af lave eller stagnerede udgifter. I år er inflationen dog begyndt at røre på sig, ligesom prisen på brændstof og el er steget. Det gør det dyrere at køre til for eksempel service eller på tanken,« siger forbrugerøkonom i FDM, Ilyas Dogru, og fortsætter:

»Samtidig er ejerafgiften for nye biler nu omlagt til en CO2-afgift. For nye benzin- og dieselbiler kan det betyde en årlig prisstigning på nogle få hundrede kroner, mens ejerafgiften for især ældre dieselbiler også tager et afgiftshop i år.«

Helt konkret kan bilejerne ifølge FDM se frem til en samlet prisstigning på noget, der ligner tre procent.

For en benzinbil til 200.000 kroner vil det svare til en stigning fra 3,57 til 3,67 kroner pr. kilometer, viser FDMs store bilbudget for det nye år. Kører man 20.000 kilometer om året, bliver det altså 2.000 kroner dyrere at være bilejere i år.

Som tidligere nævnt er det dog ikke alle biler, der stiger lige meget.

Det vil det kommende år fortsat være markant billigere at eje en elbil end en tilsvarende benzinbil:

»Det kan godt være, at de er dyrere at købe, og at elprisen i øjeblikket er høj, til gengæld er både ejerafgiften og udgifterne til drift og vedligehold lavere. Samlet betyder det, at det over fem år koster godt 82.000 kroner årligt at eje en elbil til 350.000 kroner, mens det for en tilsvarende benzinbil koster 100.000 kroner,« siger Ilyas Dogru.

Er du nysgerrig på, hvad det vil koste dig at eje en bil? Så har FDM udviklet en beregner, der kan gøre dig klogere på det. Den kan du finde lige HER.