Ved mange sygemeldinger fra ansatte kan dagtilbud begrænse åbningstid fra dag til dag.

Coronasmitte skyller ind over samfundet og medfører højt sygefravær blandt flere faggrupper.

Det gælder blandt andet pædagoger i daginstitutionerne, og det gør det svært for kommunerne at opretholde den normale service.

Det skaber frustrationer blandt det tilbageværende pædagogiske personale.

På den baggrund har Hillerød Kommune henvendt sig til Børne- og Undervisningsministeriet for at efterspørge muligheder for at tilpasse serviceniveauet efter bemandingen. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Henvendelsen har ikke ført til ændringer. Men det har givet kommunen klarhed om, at der kan være "helt ekstraordinære situationer", hvor en kommune ikke kan opfylde pasningsgarantien. Det fremgår af Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside.

Det kan eksempelvis være, hvis der er så mange sygemeldte medarbejdere om morgenen, at det er "uforsvarligt at modtage børn som sædvanligt".

Kommunen skal dog først have "afsøgt alle muligheder for at skaffe ekstra arbejdskraft", skriver ministeriet.

Det er dog kun dag til dag, at der kan begrænses i åbningstiden.

- Vi ønsker stadig at få mulighed for at kunne dimensionere åbningstiden lokalt og for eksempel kunne melde ud til forældre at i de næste tre dage er åbningstiden lidt ændret. Det kan vi stadig ikke, siger Kirsten Jensen (S), borgmester i Hillerød Kommune, i pressemeddelelsen.

- Men vi kan fortælle, hvad der er muligt dag for dag i en institution med mange syge eller isolerede.

At der i lovgivningen dermed er en mulighed for at begrænse åbningstiden, vækker tilfredshed hos formand for udvalget for børn, familie og unge i Hillerød Kommune Lars Elbrandt (SF).

- Det er ikke for sjov skyld, at vi har efterspurgt den her mulighed. Det handler om, at coronaen slår til med fuld kraft i øjeblikket blandt pædagogerne og i resten af samfundet.

Han understreger, at kommunen ikke lige nu har tænkt sig at gøre brug af muligheden. Men situationen med sygemeldinger udvikler sig hele tiden og kan forandre sig på kort tid.

- Når vi har forespurgt om muligheden for at gøre det, er det selvfølgelig, fordi vi kan komme i en situation, hvor vi vil gøre brug af det, siger Lars Elbrandt.

Det er kommunerne selv, der skal vurdere, om der er en ekstraordinær situation, så pasningsgarantien ikke kan opfyldes i et dagtilbud.

Hos pædagogernes fagforening, Bupl, efterlyser man mere konkrete løsninger på, hvad institutionerne kan gøre i situationer, hvor der er meget fravær hos personalet på grund af coronasituationen.

Bupl har flere gange foreslået Folketinget at indføre en nødbremse, så der eksempelvis kan begrænses antallet af børn i institutioner. Det skal ikke kun være muligt i ekstraordinære situationer fra dag til dag.

- Hvis personalet er lagt ned med corona mandag, er de det nok ugen ud. Det er umuligt at finde vikarer til at dække ind, og derfor har institutionerne brug for en mulighed for at tilpasse åbningstid og antal børn, så de ikke fra dag til dag skal forlade sig på i forvejen pressede forældres velvilje, siger Elisa Rimpler, formand for Bupl, i en skriftlig kommentar.

/ritzau/