Som en helt central del i den kommende genåbning af landet finder man det såkaldte coronapas.

Men hvordan kommer det til at fungere? Og hvor kan man finde det henne?

Det løftes der et slør for i den rammeaftale, som et bredt flertal i Folketinget sent mandag aften præsenterede.

»Aftalepartierne er enige om, at et coronapas vil bidrage til epidemikontrollen, så store dele af erhvervene og kulturlivet kan genåbne tidligere end ellers,« lyder det i aftaleteksten.

Coronapasset skal vise, om den enkelte borger er færdigvaccineret, har overstået infektion eller er testet negativ inden for 72 timer. Både pcr-test og lyntest kan benyttes.

Endnu er coronapasset ikke udarbejdet, men i rammeaftalen oplyses det, at appen 'MinSundhed' fra ultimo marts vil fungere som »et funktionelt, men simpelt coronapas«.

Ultimo maj forventes en mere avanceret og brugervenlig app at blive lanceret. Den vil også skulle tage højde for fælles europæiske standarder.

Men hvad så med dem, der ikke lige er så digitalt tekniske eller har en mobil, hvor man kan bruge en app som sit coronapas?

I aftaleteksten oplyses det, at man er enige om, at færdigvaccinerede borgere, der ikke anvender de digitale løsninger, skal have »en let og ubureaukratisk adgang til at dokumentere deres vaccination«.

Det kan for eksempel løses ved, at vaccinationspasset tilsendes med fysisk post efter et gennemført vaccinationsforløb.

»Ligeledes skal borgere, der ikke anvender de digitale løsninger, kunne anvende fysisk dokumentation for en negativ test,« lyder det.

I rammeaftalen fremgår det, at coronapasset skal bruges i flere situationer, efterhånden som samfundet genåbner.

Blandt andet vil man skulle bruge det, hvis man vil en tur forbi frisøren, og det samme gør sig gældende, hvis man vil man vil på restaurant, på café eller i biografen.

Af aftalen fremgår det desuden, at der er indført en 'solnedgangsklausul' for anvendelsen af coronapasset til andre aktiviteter end turisme og rejser.

Børn under 15 år vil dog være undtaget for brugen af coronapas.