Når man ser på en række lande omkring os, er det nærmest ubegribeligt, at alle coronarestriktioner herhjemme er løftet.

Tyskland ser ud til lige at have toppet nok en bølge, det samme er tilfældet med England. Og i Norge ser det værste af landets største bølge ud til at være toppet. Men selvom corona virker som overstået i Danmark, så vil virusset med al sandsynlighed vende tilbage.

Det siger Henrik Nielsen, der er klinisk professor og ledende overlæge ved Aalborg Universitetshospital.

Først de gode nyheder.

Danmark står lige nu i en situation, når det kommer til coronavirus, der ser rigtig god ud.

»Der er ikke noget, der truer i den nærmeste fremtid. Og med det mener jeg den næste måneds tid. Vi har længe haft en positiv udvikling med antallet af smittede og indlagte,« siger Henrik Nielsen.

»Vi er ude af alle restriktioner nu. Og igennem længere tid har vi haft meget få. Og derfor burde vi have set en effekt af det nu. Folk går ud og spiser uden mundbind, børn går i skole, og samfundet er åbnet helt op. Og vi ser ikke en stigning i smitte. Så fagligt kan jeg ikke se, hvorfor der skulle komme en ny bølge i løbet af den næste måned,« siger Henrik Nielsen.

At Danmark klarer sig så godt har vakt opsigt rundt omkring i verden. Ikke mindst da alle coronarestriktioner blev skrottet herhjemme 10. september trak det store overskrifter i lande som Tysland, England og USA.

Og Henrik Nielsen mener da også, at Danmark har klaret sig godt gennem corona så vidt.

»Det er rigtigt, at Danmark er lidt en undtagelse, når det kommer til coronasmitte. Mange lande omkring os har fortsat høj smittespredning,« siger professoren.

Han ser flere årsager til, at Danmark som et af få lande i Europa ikke længere anser corona for en 'samfundskritisk sygdom'.

»Der er mange vaccinerede herhjemme. Men så har vi også fået os nogle gode vaner, som ikke er forsvundet, selvom restriktionerne er. Det gælder blandt andet den gode hygiejne, men også det, at vi bliver testet, hvis vi bliver syge,« siger Henrik Nielsen, der også mener, at den danske samfundsmodel kan have haft en betydning.

»Folk er sikret understøttelse fra staten, hvis de har måttet arbejde hjemme eller er blevet fyret. Det ser man ikke på samme måde i England og USA,« siger eksperten.

Selvom corona på mange måder synes at være lagt bag os i Danmark, så er virusset langt fra væk.

Og når vi kommer længere ind i efteråret og mod vinter, så vil smittetallene efter alt at dømme stige igen, mener eksperten.

»Når efteråret for alvor tager fat, så begynder vi også at være mere indenfor. Og så skal vi nok forvente, at smittetallene går op. Der er fortsat mange børn, som ikke er vaccinerede. Det samme gør sig gældende med en del unge voksne. Og så længe, der fortsat er nogle hundredtusinder, som ikke er vaccinerede, så vil virus være her og spredes,« siger Henrik Nielsen.

Dagen efter alle coronarestriktioner blev løftet herhjemme, spillede Minds of 99 en komplet udsolgt koncert i Parken.
Dagen efter alle coronarestriktioner blev løftet herhjemme, spillede Minds of 99 en komplet udsolgt koncert i Parken. Foto: Olafur Steinar Gestsson
Vis mere

»Vi slipper ikke for at komme i kontakt med den her virus de kommende vintre. Men for langt de fleste, som er vaccinerede, vil det være milde tilfælde, som de oplever, hvis de bliver smittet. Og derfor bør sygehusene ikke blive belastede,« uddyber han.

Hvis smittetallene igen skulle gå op, så vil Henrik Nielsen ikke udelukke, at vi igen kan komme til at opleve restriktioner i vores hverdag.

Men de helt store, som kræver Folketingets accept, mener han dog, man skal være varsom med.

»Det er Folketingets beslutning, om der skal genindføres hårde restriktioner som et forsamlingsforbud. Og det ved jeg ikke, om kan ske igen. Men det bør man uanset hvad være varsom med, for det er kun i helt særlige situationer, man bør tage dem i brug,« siger Henrik Nielsen.