Afgrøder for flere milliarder kroner bliver hvert år ødelagt på grund af for tidlig spiring før høst.

Men nu har forskere fra Carlsberg Laboratorium lokaliseret det gen, der styrer spiringsrisiko og frødvale i kornsorten byg.

Det skriver Carlsberg i en pressemeddelelse.

Chef for kornudvikling ved Carlsberg Laboratorium Christoph Dockter siger, at den nye viden kan gavne landmænd verden over.

- Det vil hjælpe landmænd over hele verden med at dyrke bedre afgrøder, selv når vejret bliver mere uforudsigeligt, siger han i pressemeddelelsen.

Tidlig spiring før høst kaldes også spiring i akset.

Den tidlige spiring betyder ringere kvalitet af kornet og gør kornet mere modtagelig over for sygdomme som for eksempel skimmel.

Det kan medføre, at kornet hverken kan bruges til fødevarer for mennesker eller til dyrefoder.

Forskerne har gennem markforsøg og genetisk analyse fundet ud af, at det er genet MKK3, der er nøglen til at løse problemet.

Nogle varianter af genet giver en større modstandsdygtighed over for våde høstforhold.

De varianter er ifølge pressemeddelelsen særligt interessante i en tid med klimaforandringer.

- Det baner vejen for nye måder at forædle afgrøder på, så de både er modstandsdygtige over for ekstreme vejrforhold og er velegnede til forskellige landbrugsbehov, skriver Carlsberg i pressemeddelelsen.

Forskningsdirektør Birgitte Skadhauge kalder den nye viden, der netop er offentliggjort i tidsskriftet Science, et "gennembrud".

- Ved at offentliggøre vores forskning i Science inviterer vi det globale videnskabelige samfund til at bygge videre på vores resultater, fremskynde udviklingen og hjælpe med at sikre fødevarernes fremtid, siger hun i meddelelsen.

Carlsberg bruger kornsorter, der omdannes til malt, ved fremstillingen af øl.

/ritzau/