Sundhedsstyrelsen har nu den viden, som gør, at den helt trygt kan anbefale coronavacciner til gravide.

Det kræver ekstra grundighed og forsigtighed at anbefale lægemidler, herunder også vacciner, til gravide.

Det er derfor, at Sundhedsstyrelsen først nu anbefaler coronavacciner til gravide og ammende, selv om andre lande har anbefalet det i længere tid, mens fødselslæger og jordemødre herhjemme har presset på for ændringen.

Det siger Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen.

- Vi skal som Sundhedsstyrelse være helt sikker på, at vi trygt kan anbefale vaccinen til de gravide og de ammende. Og der har vi gerne villet kigge grundigt ned i de data, der kommer fra andre lande, som har vaccineret gravide.

- Når det handler om anvendelse af lægemidler, herunder også vacciner til gravide, så er man altid ekstra forsigtig. Alt det, vi ved i dag, vidste vi ikke, da vi for snart trekvart år siden begyndte at udrulle vores vaccineprogram i Danmark.

- Vi har truffet vores beslutning på det tidspunkt nu, hvor vi synes, at vi har den viden, som gør os trygge, siger han.

Søren Brostrøm oplyser, at Sundhedsstyrelsen blandt andet har kigget på data fra USA, hvor over 130.000 gravide er blevet vaccineret mod covid-19.

Derudover har man også kigget på data fra Skotland og helt ny data fra Israel. Det hele er taget med i den nye vurdering.

Søren Brostrøm mener, at Sundhedsstyrelsen skylder de gravide ikke bare at tilbyde en vaccination, men i stedet direkte at anbefale den. Det skal fungere som en sundhedsfaglig anbefaling, som de kan støtte sig til, fortæller han.

Samlet set er det Sundhedsstyrelsens vurdering, at antallet af gravide og ammende, der endnu ikke er vaccineret, udgør cirka 100.000 personer.

Og målet om at opnå flokimmunitet har derfor også spillet ind på beslutningen, oplyser Brostrøm.

- Det er ikke den primære grund, men det er bestemt en medvirkende grund til, at vi anbefaler det, fordi der skønsmæssigt er cirka 100.000 kvinder, som er enten gravide eller ammende på et givet tidspunkt. Og det er klart, at vaccination af de 100.000 kvinder bidrager bestemt også til immuniteten.

- Men vores anbefaling er primært for den gravide selv. For at beskytte sig selv og det ufødte barn. Men også i forhold til at den gravide for eksempel trygt kan bevæge sig ud i samfundslivet, så de er beskyttet ligesom alle os andre, siger han.

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide, at man ud fra et forsigtighedsprincip bliver vaccineret i andet eller tredje trimester. Man kan dog godt blive vaccineret i første trimester efter aftale med en læge.

Har man planer om at blive gravid, eller går man i fertilitetsbehandling, anbefaler styrelsen, at man tager imod tilbuddet om vaccination nu.

Ammende anbefales med det samme at bestille en tid til vaccination.

/ritzau/