Vinteren er på vej, og den kommer især til at kunne mærkes hos beboere i Gl. Holte Boligselskab, der har fået en rystende prisstigning på varmen.

Fra 1. december skal samtlige beboere finde penge til en regning, der er op mod 150 procent dyrere end før.

»Der er mange, der er bekymrede – for vi bor både ældre, ufaglærte og førtidspensionister uden den store indkomst,« siger Bettina, der er en af de berørte beboere.

Stigende energipriser og inflationen har fået mange danskere ud i en situation, de nok aldrig havde regnet med at befinde sig i. Især tårnhøje priser på varme og el har fået både boligejere – og lejere – ud på dybt vand.

Bettinas prisstigning på 108 procent.
Bettinas prisstigning på 108 procent.
Vis mere

Det er ikke mindst tilfældet for beboerne i Gl. Holte Boligselskab. I Bettinas boligområde er de cirka 500 beboere – flere er efter den dyre nyhed gået til tasterne på områdets fælles Facebook-gruppe.

»Der er både snak om at flytte, skifte lejligheden ud med en campingvogn eller sælge vores ting, fordi regningen ikke kan betales,« siger Bettina, der selv har modtaget en prisstigning på 108 procent.

Det betyder, at hendes regning stiger fra 1.316 til 2.738 kroner.

Beboerne fik et varsel på den svimlende stigning i midt-oktober, fortæller Bettina.

Og med et varsel, der falder halvanden måned inden betalingsfristen og tærer på decemberbudgettet, har det efterladt flere beboere med en tung knude i maven.

I Bettinas boligområde har beboerne en Facebook-gruppe, hvor de deler løst og fast. Og siden de modtog det tunge brev, er reaktionerne gået højt i gruppen. 
I Bettinas boligområde har beboerne en Facebook-gruppe, hvor de deler løst og fast. Og siden de modtog det tunge brev, er reaktionerne gået højt i gruppen. 
Vis mere

»De burde have givet os et længere varsel. Det bliver en hård julemåned, og over halvdelen af os beboere har i forvejen ikke råd til at betale hverken det ene og andet – nu ryger julen også,« siger Bettina.

Mens Bettinas varmeregning er steget med 108 procent, har hun været i kontakt med andre beboere, der har fået en stigning på 150 procent.

Selv har Bettina ikke planer om at opsige sin bolig – og indtil videre kan hun få tingene til at løbe stille rundt.

»Men hvis priserne fortsat stiger, kan jeg blive nødt til at hoppe med på vognen og gå fra hus og hjem,« siger hun.

Gl. Holte Boligselskab er administreret af Boligkontoret Danmark – og de kan godt forstå beboernes bekymringer.

»Vi forstår fuldt ud den bekymring, som beboerne sidder med. De energipriser, vi ser i øjeblikket, rammer rigtig hårdt, det mærker vi ikke mindst hos vores økonomiske rådgivning i Boligkontoret Danmark, hvor der løbende rådgives og hjælpes beboere, der har svært ved at betale husleje,« skriver direktøren for Boligkontoret Danmark, Lars Lehmann, i et skriftligt svar til B.T.

Til spørgsmålet, om varslingen på den dobbelte prisstigning er faldet på et ordentligt tidspunkt, lyder svaret:

»De varslinger, der er lavet i Gl. Holte Boligselskab, er lavet inden for de gældende regler. Når vi varsler a conto-stigninger, skal det ske på et nøgternt og gennemanalyseret grundlag, men også under hensyntagen til, at beboeren ikke får en kæmpe ekstra regning, når det årlige forbrugsregnskab gøres op fra forsyningsselskabet,« oplyser Lars Lehman.

Bettina ønsker ikke sit efternavn oplyst, men B.T. kender hendes fulde navn.