Børnehavebørn på Kobbelvænget har potentielt boltret sig i farligt støv, der om årtier kan give dem dødelige sygdomme. Det samme støv indånder hundredvis af håndværkere i landet hver eneste dag.

Både tilfældet med børnehavebørnene på Kobbelvænget i Brønshøj og hverdagens håndværkere sker ofte, fordi praksissen med hensyn til test af asbest ikke er uvildig.

Derfor er en gruppe håndværkere og forældre til de ramte børnehavebørn nu gået sammen om at kræve politisk handling gennem et borgerforslag.

Et borgerforslag, der fremadrettet skal sikre, at det er en uvildig part, der både rengør og tager prøverne for asbest for at undgå, at flere mennesker – herunder børn – indånder, arbejder eller leger i det farlige støv.

Det er nemlig bygherre, underentreprenører og hyrede firmaer, der selv tager prøverne og rengør stederne – og det har flere gange skabt interessekonflikter og snyd med prøverne, oplyser 3F til B.T.

»Der er stor mulighed for at snyde med prøverne, som det er nu. Det er forfærdeligt, og der er ikke styr på det. Vi er så mange, der er ofre for en praksis, der i bund og grund kan give os en dødsdom om 30 år,« fortæller tømrer Peter Tallquist, der selv stod magtesløs tilbage, efter hans bygherre snød med prøverne sidste år.

I september kom det frem, at børnehavebørn i Kobbelvænget potentielt har leget i det kræftfremkaldende stof asbest i flere måneder, efter et byggeprojekt ved siden af børnehaven afgav flere positive asbestprøver – det farlige støv blev også fundet på børnenes legeplads.

»I vores tilfælde var det ikke en uvildig, der tog prøverne. Det er absurd, at dem der kan have en interessekonflikt selv skal have ansvaret. Det er som at sætte ulve til at passe får,« fortæller Julie Espenhain, der er mor til lille Max, der går i børnehaven Kobbelvænget.

Julie Espenhain med sin søn Max.
Julie Espenhain med sin søn Max.
Vis mere

»Ingen burde sidde og frygte, at deres barn kan få en dødsdom. Peter er i samme situation – det er alle, der har været udsat for asbest,« siger Julie Espenhain.

Hos 3F bakker man op om forslaget.

»Det er utrolig nemt at få rene prøver, hvis man selv bestemmer, hvor man tager dem. Vi ser mange tilfælde hver eneste dag, hvor folk går ind og bliver udsat for asbest, fordi det ikke er blevet gjort ordentligt. Ved stort set alle byggepladser får man positive asbestprøver, hvis man beder om flere, uvildige, test,« siger Helga Mathiassen, formand for Snedker-Tømrernes Brancheklub København, som hører under 3F.

»Enten er det, fordi nogen har sjusket med det – eller også er det fordi nogen direkte snyder med prøverne.«

Hun understreger enstemmigt med tømreren Peter Tallquist og moren til lille Max, Julie Espenhain, at det skal være en uvildig part, der foretager prøverne og sørger for den efterfølgende rengøring.

Imens forsøger både Peter Tallquist og Julie Espenhain hver især at bearbejde, at deres fremtid måske byder dem et skæbnesvangert svar.

»Jeg bliver nødt til at stoppe med at være bange og leve mit liv – og derfor kæmper jeg for at få noget ændret. Jeg vil ikke sidde tilbage om 25 år og sige, at jeg ikke gjorde noget,« siger Peter Tallquist.

For Julie Espenhain kommer bekymringerne nok aldrig til at forsvinde.

»Nogle gange, når jeg tænker rigtig meget på det, så kan det godt lægge sådan et slør over de oplevelser, jeg har sammen med min søn. Jeg gør det her for at andre ikke skal sidde med samme frygtelige bekymringer,« fortæller hun.

Du kan læse mere om borgerforslaget her.