Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Som lille pige sad Susan Bernsen på sit barneværelse og læste alt om ulve.

Derfor var det også en stor oplevelse for hende, da hun for nylig så en i virkeligheden – og så endda i Danmark.

Susan Bernsen var på tur med sin kæreste i Lille Vildmose, som er et naturreservat lidt sydøst for Aalborg, da kærestens kikkert pludselig spotter det vilde dyr.

»Vi står i et udkigstårn og pludselig får han øje på den. Den lunter lidt, og så sætter den sig på en forhøjning,« siger Susan Bernsen og fortsætter:

»Den sidder der længe, så jeg har virkelig god til bare at skyde løs med kameraet.«

Men mens Susan Bernsen alene var bevæbnet med en god linse i sit møde med ulven, lader det til, at andre tager tungere skyts i brug.

I hvert fald forsvinder ulve i Danmark på mystisk vis.

Peter Sunde er professor ved Institut for Ecoscience i Aarhus og har undersøgt ulvenes færden. Og for ham er der ingen tvivl om, at der er noget unaturligt på spil.

På en helt almindelig onsdag i maj fik Susan Bernsen opfyldt en pigedrøm. Hun så en ulv.
På en helt almindelig onsdag i maj fik Susan Bernsen opfyldt en pigedrøm. Hun så en ulv. Foto: Susan Bernsen
Vis mere

»Der er en kryptisk dødelighed blandt ulve i Danmark. Den er ti gange højere end, hvad man kan forvente for ulve i den alder,« siger han til B.T.

Peter Sunde forklarer, at der ikke er noget i ulvenes biologi eller i den danske natur, som kan forklare, hvorfor ulvene på mystisk vis forsvinder, for senere at blive erklæret døde.

»Der er så få ulve og så meget føde, at de ikke sulter. Vi kan heller ikke forklare det med udvandring. Så der må være noget andet på spil, og det må være menneskeligt,« siger han.

Ifølge Peter Sunde er den mest logiske forklaring på det bizarre forsvindingsnummer, er der er mennesker, som slår ulvene ihjel – hvilket er i ulovligt, eftersom ulven er fredet.

»Vi siger ikke, at alle ulvene er blevet slået ulovligt ihjel. Men når vi ser på mønstret og hyppigheden, så kan vi kun konstatere, at overdødeligheden i Danmark er unaturlig,« siger han.

For Susan Bernsen er ulven et dyr, som hun er utrolig fascineret af, og som hun mener skal have en plads i den danske natur.

»Det var fantastisk at se den, og jeg synes, vi skal finde en måde at leve med den, og ikke bare skyde den,« siger hun og fortsætter:

»Det er klart, at ulven ikke skal leve for tæt på mennesker og i byer, og den skal ikke være til fare for mennesker. Bliver det situationen, må man jo se på det. Men der er mange naturområder, hvor jeg mener, at den kan være, og hvor den faktisk har en funktion,« siger hun.

Ulven virkede meget rolig i den halve time, Susan Bernsen observerede den. Men måske har dyret generelt grund til at væe nervøs.
Ulven virkede meget rolig i den halve time, Susan Bernsen observerede den. Men måske har dyret generelt grund til at væe nervøs. Foto: Susan Bernsen
Vis mere

Her peger Susan Bernsen blandt andet på, at ulvene kan være med til at justere bestanden af kronvildt – en bestand, som lige nu er historisk stor.

»Jægerne skal også have lov til at være her – min kæreste er jæger, og de er med til at regulere en del af vores vildtbestand. Sådan skal det blive ved med at være.«

»Men min kæreste og jeg deler den holdning – som jeg oplever, at mange jægere har – at det bør være muligt for ulve, jægere og mennesker generelt at dele naturens goder.«

Der er ingen bevis for, at jægere står bag ulvenes forsvinden.

Siden 2012 er 37 ulve enten vandret ind i Danmark eller blevet født her. Af dem er mindst 14 døde eller forsvundet.

Andre læser også