Er det ved at være længe siden, at du var i biografen eller til teaterforestilling?

Hvis du mangler motivation, kan du måske kaste et blik på et nyt videnskabeligt studie, hvor teater- og biografgængere tilsyneladende havde mindre risiko for depression. Det skriver Videnskab.dk’s norske søstersite, forskning.no, i en artikel bragt på Videnskab.dk.

»Når man oplever noget, har alle deltagerne rettet sin opmærksomhed på et eller andet. Denne delte interesse leverer en følelse af fællesskab. De fleste mennesker kan godt lide følelsen af at tilhøre noget, som er større end dem selv og at have en plads i verden,« fortæller forsker Ida Marie Henriksen fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet til forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Det engelske studie, ELSA, har i 15 år indhentet informationer som helbred, velvære samt økonomiske og sociale forhold blandt mere end 2.000 englændere over 50 år.
Resultaterne viser, at:

- Forsøgsdeltagerne, som gik i biografen, til forestillinger eller udstillinger et par gange hvert halve år, havde 32 procent mindre risiko for at udvikle depression.
- Forsøgsdeltagerne, som gik i biografen, til forestillinger eller udstillinger hver måned, havde mere end 48 procent mindre risiko for at udvikle depression.

Forskerne kan dog med det nye studie ikke bevise, at det er de kulturelle aktiviteter i sig selv, som gør, at deltagerne havde lavere risiko for depression. Dermed kan sammenhængen godt være omvendt, sådan at folk med lavere risiko for depression blot har større tendens til at gå forestillinger. Forskningen pegede dog på den samme positive sammenhæng uanset deltagernes køn, helbred, formue, uddannelse, og om deltagerne ofte var i kontakt med venner og familier.

»Den eneste forskel var, hvor ofte de benyttede sig af kulturtilbuddene,« fortæller hovedforskeren bag studiet, Daisy Fancourt, i en pressemeddelelse.

Andre artikler på Videnskab.dk