Udover at være en verdensomspændende sundhedsmæssig krise, kostede coronakrisen også et hav af mennesker deres arbejde.

På landsplan ser Danmark ud til at være fundet mere eller mindre tilbage til beskæftigelsesniveauet inden krisen, men ikke i hovedstaden.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd offentliggør nu tal for lønmodtagerbeskæftigelsen i de forskellige landsdele og her står det klart, at området 'Byen København' har 10.000 personer færre i beskæftigelse end i begyndelsen af 2020, inden coronaen ramte.

I en pressemeddelelse forklarer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at årsagen til, at København stadig halter efter på beskæftigelsen, er, at byen har en anden branchesammensætning end de øvrige landsdele – og de forskellige brancher er meget forskellige steder i deres genopretning.

I Københavns Omegn har man til gengæld slået beskæftigelsesrekord. I andet kvartal af 2021 var 355.583 i beskæftigelse, og det er det højeste antal nogensinde.

I landsdelene Østsjælland og Østjylland har man også slået beskæftigelsesrekord, og i samtlige landsdele med undtagelse af København er beskæftigelsen højere end før coronakrisen.

Men der bør stadig manes til besindighed, hvis man spørger Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

»Vi er kommet økonomisk godt ud af coronakrisen og har gang i et historisk opsving, men selvom beskæftigelsen sætter rekord på landsplan, er det langtfra et fænomen i alle egne af landet. Det er en vigtig nuance at have med,« siger senioranalytiker Sofie Holme Andersen, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Opsvinget er markant anderledes end efter den sidste store finanskrise i 2008. Her var det primært Jylland, Fyn og Vest- og Sydsjælland, der var længe om at finde tilbage det tidligere beskæftigelsesniveau.

I forhold til tiden før finanskrisen i 2008 er der stadig 7 ud af 11 landsdele, hvor beskæftigelsen er lavere, oplyser Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.