Tropenætter, hvor temperaturen ikke kommer under 20 grader, er ikke usædvanligt i disse dage. Men det er ikke kun varmen, der gør, at vi ikke kan sove - vores søvnproblemer skyldes oftest, at vi ikke kan finde ro, viser en ny undersøgelse.

Faktisk er det knapt hver fjerde af os, der har problemer med at sove, viser undersøgelsen, som Analyse Danmark har gennemført for gardinvirksomheden Luxaflex.

»Det er nogle høje tal, og desværre er det en udvikling, som stiger fra år til år,« siger en af landets førende søvnforskere, Mikael Rasmussen.

Mere konkret svarer 23 pct., at de ofte eller altid sover dårligt om natten. Varmen er dog sekundær og ufarlig, når man skal forklare, hvad søvnproblemerne skyldes:

»Der sker ikke noget ved, at du på grund af et par varme nætter ikke sover det antal timer, du har brug for. Du bliver selvfølgelig mere træt og uoplagt, og du spiser mere, men det er ikke noget, man skal være bekymret for. Det skal du kun, hvis det fortsætter over flere måneder,« siger søvneksperten.

Han vurderer, at den primære årsag til, at vi kæmper med søvnen, er, at vi hele tiden bombarderes med indtryk og konstant skal stå til rådighed.

»Alt for mange mennesker går i seng, når nervesystemet ikke er klar til at sove. Det skyldes bl.a., at folk udsætter sig selv for stimuli tæt på sengetid, f.eks. i form af smartphones og streamingtjenester, som vi jo ikke havde i begyndelsen af 00’erne,« siger han.

Den manglende eller dårlige søvn kan over længere tid bl.a. betyde, at immunforsvaret svækkes, og at risikoen for stress, diabetes og hjerte-kar-sygdomme øges.

Samtidig kender de fleste til, hvordan træthed kan gøre det sværere at koncentrere sig og holde humøret oppe.

»Vi skal alle sammen blive bedre til at slukke skærmen en halv til en hel time inden sengetid og i stedet tage et bad, læse en bog, lave en 'to do-liste', lytte til musik eller tale med vores partner. Det er en misforståelse, at vi tror, vi kan styre vores søvn med vores vilje – man skal være klar til at sove,« siger Mikael Rasmussen.

Er man først kommet ind i en ond cirkel, hvor man føler, det er svært at falde i søvn, skal man ikke begynde at sove til middag eller blive liggende længe i sengen i flere timer for at få den søvn, man føler, man har brug for.

Man skal stå op og gå i seng på samme tidspunkt hver dag.

»Det er med til at styre, at søvnen sker naturligt, og at man ikke ødelægger sit søvnmønster,« siger han.

Er man en af dem, der uden problemer kan falde i søvn og kun er generet de dage på året, hvor det er varmt, er der flere ting, man kan gøre.

Det kan f.eks. være at droppe dynen til fordel for et lagen, lufte ud, inden man skal sove, have en svedabsorberende topmadras eller sove udenfor, hvis man har mulighed for det.

Endelig kan man også købe gardiner med isolerende effekt, der tiltrækker så lidt varme som muligt.