Ayda Scheller begyndte mandagen med våde øjne. Og det er kun fortsat op ad dagen.

»Jeg har grædt siden morgenstunden,« lyder det fra hende.

Hun er selv født og opvokset i den tyrkiske kystby Mersin, der ligger kun små 200 kilometer fra epicentret af det jordskælv, der natten til mandag ramte det sydlige Tyrkiet.

I dag bor hun i fynske Assens med sin danske ægtemand Peter, som hun deler efternavn med. Parret har to børn sammen og har tidligere boet i Kuwait, i Spanien og i Tyrkiet – også i Mersin indtil for få år siden.

Peter og Ayda Scheller.
Peter og Ayda Scheller. Foto: Privatfoto
Vis mere

Så da Ayda Scheller stod op til nyheden om jordskælvet, der indtil videre har krævet mere end 1.400 dødsofre, fik hun hurtigt kontakt til sin mor, der stadig bor i fødebyen.

»Hun er skrækslagen og rystet, men fysisk er hun o.k.,« fortæller hun.

Det samme er tilfældet med den øvrige familie og de venner, som Ayda Scheller stadig kender i den tyrkiske by.

»Selvfølgelig er alle bange for at gå ind i deres huse, men ingen af dem er blevet ødelagt, og der er heldigvis ingen smadrede bygninger i deres nabolag, men selv i Mersin er der andre steder huse, der har fået skader,« forklarer hun.

Ayda Scheller har i løbet af mandagen via tv-skærmen fulgt tæt med i, hvordan jordskælvet har raseret den sydøstlige del af Tyrkiet.

»Det har virkelig været svært, både fordi jordskælvet var så kraftigt, og fordi det var så tæt på min hjemby. Når jeg er så langt væk og ikke fysisk kan foretage mig noget, bliver jeg bare endnu mere nervøs af at se alle billederne derfra,« forklarer hun.

»Af de totalt ødelagte huse. Af små babyer, der bliver reddet ud af ruiner, mens deres forældre ikke er blevet fundet. Af brandene og af hjælpen, der ikke kan komme frem på grund af ødelagte veje. Ja, jeg græder og græder.«