Fredag er Sveriges største atomreaktor, Oskarshamn 3, sat midlertidigt på pause.

Og det er en situation, som Energistyrelsen i Danmark »følger tæt«.

Det skriver vicedirektør Martin Hansen til B.T.:

»Energistyrelsen følger situationen i Sverige tæt. Energinet har oplyst, at det ikke umiddelbart ser ud til, at det får konsekvenser for den danske elforsyning, at det svenske atomkraftværk Oskarshamn 3 tages ud af drift for at blive vedligeholdt.«

Energinet oplyser også, at Kontek-forbindelsen mellem Tyskland og Danmark, der har en kapacitet på 600 MW, forventes i drift igen i weekenden, og at det vil forbedre forsyningssikkerheden i Danmark.

»Generelt vil det påvirke elpriserne i opadgående retning, hvis der tages effekt ud af det Nordeuropæiske marked for eksempel i form af et atomkraftværk, men det er ikke muligt at sige, hvilken påvirkning det kan have på priserne, at Oskarshamn 3 tages ud,« lyder det fra vicedirektør hos Energistyrelsen, Martin Hansen.

Men ifølge Kristian Rune Poulsen, energianalytiker ved interesseorganisationen Green Power Denmark, er det ikke kun svenskerne, der kommer til at mærke konsekvenserne af, at Oskarshamn 3 er blevet taget ud af drift i ti dage på grund af vedligeholdelse.

»Det, at et kraftværk ikke producerer energi i ni dage, er noget vi også kommer til at mærke i Danmark. Vi er elektrisk koblet sammen med Sydsverige, så når de mangler energi, så gør det priserne højere i Danmark,« sagde han tidligere på dagen til B.T.

Ifølge energianalytikeren vil priserne »givetvis« stige i Danmark.

»Jeg ved ikke, hvor meget vi taler om. Det er svært at sige, fordi der jo er kommet en advarsel om, at svenskerne skal skrue ned for varmen – så det er svært at se effekten.«

Kristian Rune Poulsen henviser til den svenske regering, der tidligere har bedt folk om at spare på strømmen for at undgå høje elregninger.

Men nu handler det også om at undgå, at nogle husstande helt ender med at blive afbrudt fra elnettet, lyder det.

»Vi vil bede det svenske folk om at spare på strømmen – også for at mindske risikoen for en afbrydelse,« sagde statsminister Ulf Kristersson på et pressemøde.

Han tilføjede, at der er en »betydelig bekymring for den svenske elproduktion lige nu.« Situationen er »relativt akut«, lød det.