Den kontroversielle debattør og brobygger ved Fyns Politi Asmaa Abdol-Hamids mand er sigtet i en sag om svindel i Albertslund Kommune for over seks millioner kroner.

Hendes mand hedder Erturum Erdogan. Han bekræfter over for Ekstra Bladet, at han er en af i alt fem personer, der er sigtet i sagen.

»Jeg erkender fuldt ud, at jeg har dummet mig, udvist karaktersvaghed og en elendig dømmekraft,« skriver han i en mail til avisen.

Svindlen er angiveligt foregået ved, at Asmaa Abdol-Hamids forlovede som sagsbehandler i Albertslund Kommunes jobcenter har godkendt regninger for såkaldte ressourceforløb til ledige og efterfølgende sendt pengene til betaling hos fup-firmaer, som hans medsammensvorne havde oprettet. Svindlen skulle være foregået fra 2012 og frem til 2015.

Af en opdatering på Facebook fremgår det, at Asmaa Abdol Hamid blev forlovet med Erturum Erdogan i april 2017.

B.T. har kort været i telefonisk kontakt med Asmaa Abdol-Hamid mandag, og hun ønskede ikke at svare på spørgsmål om sagen. Asmaa Abdol-Hamid henviste til, at hun sad i et vigtigt møde, og bad os vende tilbage senere. Efterfølgende har hun hverken svaret på sms eller taget telefonen.

I dag har Asmaa Abdol-Hamid valgt at lukke sin Facebook-profil helt ned:

'Kære venner, jeg gennemgår en periode med helbredsmæssige skavanker (ikke noget livstruende) og har brug for ro. Det betyder, at jeg lukker væggen her på Facebook og besvarer ikke henvendelser via Messenger, e-mail og mobiltelefon,' skriver hun.

Asmaa Abdol Hamid taler ved Enhedslistens Årsmøde i 2009.
Asmaa Abdol Hamid taler ved Enhedslistens Årsmøde i 2009. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Asmaa Abdol-Hamid blev for alvor kendt, da hun i 2005 stillede op til Odense Byråd for Enhedslisten og nægtede at give hånd til sine mandlige kolleger. Debatten om at give hånd hånd blussede endnu en gang op, da hun i 2017 blev ansat som såkaldt brobygger ved Fyns Politi.

Blandt andet har integrationsminister Inger Støjberg (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) slået fast, at de mener, at det er uforeneligt med et job i politiet ikke at give hånd.

Asmaa Abdol-Hamid var i 2007 folketingskandidat for Enhedslisten under stort postyr. Ifølge kritikerne tog hun ikke klart nok afstand til dødsstraf, ligesom hun også var uklar i sit syn på homoseksuelle og islams indflydelse på politik.

Sagen fra Albertslund Kommune er beskrevet indgående af Fagbladet 3F, der skriver, at Albertslund Kommune har udbetalt 6.362.589 kroner i forbindelse med svindlen. Fem mænd, der alle er af anden etnisk herkomst end dansk, er sigtet for at have ført pengene ud af Albertslund Kommune ved hjælp af falske firmaer og opdigtede ressourceforløb.

Tre af de sigtede var i perioden 2012-2015 indsat som direktører i firmaer, hvis eneste formål var at sende falske regninger til betaling hos Albertslund Kommune, skriver fagbladet. Et af firmaerne havde på papiret til formål at undervise børn med autisme. Ifølge fagbladet er to af de sigtede en nevø og en onkel.

Til Ekstra Bladet skriver Asmaa Abdol Hamid, at hun er i chok over sagen, men understreger, at svindlen er foregået, inden hun lærte sin mand at kende.

»Jeg er i chok, dybt skuffet og ked af, at min mand er sigtet i sagen. Dette har fundet sted, før vi indgik et forhold sammen i 2017. Jeg tager ubetinget afstand fra enhver form for kriminalitet, og det strider dybt imod alt det, jeg står for og mine inderste værdier.«

I Albertslund Kommune har man ikke yderligere kommentarer, men henviser til politiet. De fem formodede svindlere er sigtet for groft databedrageri, hvilket straffes med fængsel i op til otte år.