Apotekforeningen advarer nu derfor danskerne om, at der bliver indtaget for meget næsespray her i landet.

Foreningen oplyser, at indtaget af næsespray - der er et lægemiddel - er steget drastisk med 45 procent fra 2013 til 2019.

Det får nu Apotekerforeningen til at gå ud med en advarsel.

Otrivin er en næsespray mod forkølelse og influenza.
Otrivin er en næsespray mod forkølelse og influenza. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

I 2018 var det samlede forbrug på 3,6 millioner pakninger, hvilket svarer til 45,8 millioner døgndoser eller godt 260 millioner 'pust' i voksenstyrke.

Det er detailhandlen, som står for en stigende andel af salget - syv ud af ti næsespray sælges nu fra supermarkeder, tankstationer, kiosker m.m.

Formand for Danmarks Apotekerforening Anne Kahns er bekymret for, om det stigende forbrug måske kan forklares med den lette tilgængelighed og ikke mindst en stigende afhængighed blandt danskerne.

»Vi kan ikke finde en årsag til det stigende forbrug, ud over at næsespray er blevet lettere at få fat i. Det er selvfølgelig godt, hvis flere bliver hjulpet af med gener som tilstoppet og ’tæt’ næse, når de er forkølede. Men vores bekymring er, at flere simpelthen er blevet afhængige,« siger hun i pressemeddelelsen.

På enhver indlægsseddel i en næsespray står der, at man må ikke bruge næsespray mod forkølelse i mere end ti dage, før at den begynder at virke modsat .

Herefter vil man opleve, at næsens slimhinder bliver hævede og irritable, og det får næsen til at stoppe til.

Hvis man ikke overholder perioden på de ti dage, så havner man altså i en ond spiral, hvor det bliver svært at ligge næsesprayen i skuffen igen.

Hver anden dansker opfatter ikke de mest solgte næsespray som lægemidler, og godt hver tredje af os ved ikke, hvor længe man maksimalt må bruge næsespray ad gangen, når man er forkølet.

Det viser en undersøgelse, som YouGov udførte for Danmarks Apotekerforening for to år siden.

»Mange af os tænker simpelthen ikke på, at det er medicin, vi sprøjter op i næsen. Vi ved fra undersøgelser, at man let mister respekten for lægemidler, og at det bliver anset for at være en ufarlig forbrugsvare, når man kan købe dem samme sted som mælk og sukker,« siger Anne Kahns.

Hun påpeger dog, at de danske apoteker står klar med råd og vejledning til, hvordan man kommer ud af sin afhængighed.