Pas på, hvis du har planer om at bade i Øresund i din sommerferie – eller generelt i løbet af sommeren.

For en forholdsvis lille fisk, der har bredt sig i lokalområdet, kan nemlig let ødelægge strandoplevelsen.

Det fortæller Jens Peder Jeppesen, akvariechef for Øresundsakvariet, i en pressemeddelelse ifølge Helsingør Dagblad.

Mere nøjagtigt drejer det sig om den nytilkomne fiskeart, lille fjæsing, der er en mindre udgave af fjæsingen, som ses på billedet øverst i denne artikel.

Lille fjæsing trives bedst i sandet, der ligger i 40-80 centimeters dybde. Dermed befinder den sig i trædehøjde fra mange badegæster.

Man kan dog beskytte fødderne:

»Hvis man bruger badesandaler, så er det ikke noget problem,« siger Jens Peder Jeppesen, der frygter, at mange badegæster vil blive stukket i år.

For bare få år tilbage var fisken ellers sjælden på de kanter, men klimaforandringer har gjort det mere attraktivt for fisken at opholde sig i Øresundsområdet.

Fjæsingens stik gør meget ondt, men er sjældent farligt.

Man vil ofte få kraftige smerter, hævelser og misfarvning omkring stiksåret. Man kan desuden opleve, at smerterne kan stråle ud i hele armen eller benet, og man kan blive svimmel og få hovedpine.

Bliver man stukket, kan man gøre følgende:

  • Anbringe stikstedet i 40-45 grader varmt vand i 30-60 minutter. Det varme vand lindrer smerten.
  • Fjern eventuelle rester af piggen, og vask med vand og sæbe.
  • Supplerende behandling med smertestillende medicin kan være nødvendig. Smerterne kan blive ved i op til 24 timer, og hævelsen kan vare ved i flere måneder.
  • Søg læge eller ring til Giftlinjen på 82 12 12 12, hvis symptomerne fortsætter eller er meget udtalte – eller hvis der opstår tegn på infektion.