Den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels er blevet afsløret i at have indgået et samarbejde med en stærkt kritiseret og skandaleombrust diktaturstat.

Stjernearkitekten, der ellers ikke er bleg for at tale om vigtigheden af menneskerettigheder, bliver kritiseret for at arbejde på et projekt, der har tilsidesat netop menneskerettighederne.

Afsløringen er lavet i et samarbejde mellem medierne Danwatch og Frihedsbrevet.

Det er det saudiarabiske byprojekt, Neom, som Bjarke Ingels' BIG, Bjarke Ingels Group, altså nu er blevet afsløret i at være en af arkitekterne bag.

Samarbejdet fremgår ikke af BIGs egen hjemmeside, hvor de ellers er gode til at vise projekter frem, uanset hvor langt man er med det.

Nu kan de to medier altså alligevel løfte sløret for det ellers hemmeligholdte samarbejde. Det møder især kritik, da byggeriet af fremtidsbyen allerede nu er forbundet med drab og tvangsfordrivelser.

BIG vil hverken be- eller afkræfte samarbejdet, men Bjarke Ingels har til mediet The Guardian udtalt, at man arbejder på et projekt i Saudi-Arabien, som er et menneskeskabt økosystem, der er så tæt på en utopi, som man tør forestille sig'.

I løbet af de seneste år er det blevet afsløret, at Neom-projektet har udviklet sig til en mareridtsagtig situation for de lokale stammefolk i området. For at give plads til projektet er mindst 20.000 medlemmer af Huwaitat-stammen blevet tvunget til at forlade deres landområde, hvilket har mødt stærk kritik fra forskellige organisationer.

Kritikken kommer blandt andet fra den saudiarabiske menneskerettighedsorganisation, ALQST.

»Når en virksomhed eller en arkitekt er en del af Neom, giver de også legitimitet til et projekt, der rent faktisk slår folk ihjel. Neom er bygget på blod,« siger kommunikationschefen i ALQST, Lina Alhathloul, til de to medier.

Danwatch har forbeholdt BIG kritikken, hvortil de blandt andet svarer.

»Kritikken af Saudi-Arabien er en forsimpling af et stort og komplekst byplanlægningsprojekt, der skal skabe nye bygninger og offentlige byrum til den støt voksende saudiske befolkning. BIG er ligesom andre internationale tegnestuer aktive i Mellemøsten, fordi vi som arkitekter kan bidrage til en positiv udvikling ved at give form til nye skoler, biblioteker, kulturbyggerier og bypladser.«