Uværdigt. Nedværdigende. Rystende.

Tre tillægsord, der går igen, når Ældre Sagen skal beskrive en række skjulte optagelser fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

Optagelser, der viser, hvordan Else - en dement 90-årig kvinde - bliver behandlet på en facon, som nu får flere til at skrige plejesvigt, magtanvendelse og overgreb.

Blandt andet bliver Else holdt i en lift over sin seng i adskillige minutter, selvom hun gentagne gange beder personalet om at komme ned og også flere gange skriger ‘av, av, av’ og ‘det gør ondt’.

Klip fra TV 2's dokumentar, som sætter fokus på kritisable forhold på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.
Klip fra TV 2's dokumentar, som sætter fokus på kritisable forhold på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus. Foto: EB.dk
Vis mere

Optagelserne afslører desuden, hvordan personalet bevidst unlader at skifte Elses fyldte ble, selvom hun er i behandling for en urinvejsinfektion.

»Ikke et enkeltstående tilfælde«

Ifølge Michael Teit Nielsen, der er vicedirektør i Ældre Sagen, er behandlingen af Else under al kritik.

Dog understreger han - på baggrund af en lang række henvendelser, som Ældre Sagen løbende modtager fra pårørende på andre plejehjem, at billederne fra Aarhus desværre ikke er enkeltstående.

»Det sker i mange kommuner. Vi får løbende henvendelser fra pårørende, som fortæller om oprørende forhold. Dansk ældrepleje har spillet fallit. Der er så mange eksempler på dårlige sager efterhånden. Det er rystende,« siger Michael Teit Nielsen.

Klip fra TV 2's dokumentar.
Klip fra TV 2's dokumentar. Foto: EB.dk
Vis mere

B.T. vil gerne afdække omsorgssvigt på plejehjem, bosteder og lignende i Danmark, så hvis du eller en af dine pårørende har kendskab til dette, hører vi meget gerne fra dig. Skriv en mail til bowe@bt.dk - Tak.

Bryder fogedforbud

Historien om 90-årige Else strækker sig flere måneder tilbage, men er først for alvor kommet til offentlighedens kendskab, efter skjulte optagelser fra Elses private bolig på Kongsgården er blevet lækket.

Oprindeligt skulle optagelserne bruges i en TV 2-dokumentar, men Aarhus Kommune fik bremset udgivelsen med et fogedforbud.

Det fogedforbud valgte Ekstra Bladet at bryde, og mandag bragte de billederne. Nu vælger B.T. at gøre det samme.

»Brug for en kulturændring«

Ifølge Michael Teit Nielsen findes der »gudskelov« velfungerende plejehjem i Danmark:

»Med en sund kultur og med en god leder, der skaber god stemning, gode værdier og godt samarbejde på tværs af ansatte, beboere og pårørende. Men der er desværre alt for mange eksempler på plejehjem, hvor det ikke fungerer,« siger han og slår på tromme for en radikal kulturændring, hvis det danske velfærdssamfund også skal være for de ældre.

»Der er brug for en kulturændring. Det er ikke nok at skyde 500 mio. kroner i ældreplejen eller at huske hinanden på, at vi skal tale pænere til de ældre. Det, der skal til, er nogle grundlæggende ændringer, hvor man kigger rundt om hele ældreplejen,« siger Michael Teit Nielsen.

En tryghedsmåling foretaget af TrygFonden i 2017 viste, at hveranden dansker (54 procent) over 40 år er utrygge for, om ældreplejen vil være tilstrækkelig, når de for brug for den.